Юнкер: Не всички българи са корумпирани, те заслужават признание за своите успехи

OFFNews 05 януари 2018 в 21:23 4958 6

"Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията. България може да покаже много повече, най-вече положителни неща".

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за БНТ. 

"Познавам България и българите от края на 90-те години, защото участвах много активно в преговорите по присъединяване на България към ЕС. Имам добро предчувствие за председателството, защото правителството, и не само то, е добре подготвено. Нуждаете се от достатъчно самоувереност, каквато по неясни причини понякога ви липсва. За мен българите са един голям народ, който е направил и продължава да прави много за Европа. Уверен съм, че това председателство ще бъде успешно. Това е важно и за страната. През следващите шест месеца София ще бъде столицата на Европейския съюз, навсякъде ще се говори за България. Българите заслужават признание за своите успехи", каза той.

Юнкер посочи, че не е съгласен със статиите в западните медии през последните дни, в които България беше представена основно през призмата на корупцията. 

"Вярно е, че ще е добре корупцията да бъде елиминирана на всички нива, но аз изобщо не съм съгласен и съжалявам за статиите в пресата през последните дни, в които се поставя знак за равенство между България и корупцията. Това не е вярно, не всички българи са корумпирани", подчерта председателят на ЕК.

По думите на Юнкер представата за България в ЕС няма нужда от корекция, защото от момента на присъединяването си тя се държи почти като държава учредителка и като много проевропейска страна. 

Той коментира и основните теми за европредседателството, като засегна особено акцента върху Западните Балкани. 

"Аз приветствам срещата за Западните Балкани, която премиерът г-н Борисов свиква на 17 май в София. България по един естествен начин строи мостове към Западните Балкани, които се нуждаят от европейска перспектива, но играе ролята и на "преводач" за някои неразбираеми неща в Турция", коментира Жан-Клод Юнкер.

Той отново подчерта, че страните от Западните Балкани няма да могат да се присъединят към ЕС до края на 2019 г., защото не са изпълнили условията, "но трябва ясно да показваме, а това българският министър-председател вече прави, че европейската политическа перспектива за Западните Балкани съществува. Защото, ако им отнемем тази европейска перспектива, все едно им казваме, че никога няма да се присъединят. Това ще има много сериозни последици за целия балкански регион".

В отговор на въпрос Юнкер посочи, че очаква следващото разширяване на ЕС да се случи поетапно преди 2025 г., ако условията са изпълнени.

Юнкер отговори и на въпрос за присъединяването на България и Румъния към Шенген, като посочи, че те трябва да получат достъп до Шенгенското пространство и особено България, която е изпълнила всички технически условия. 

"Ако България е в Шенген, Европейският съюз ще стане по-сигурен, защото България представлява външна граница. Ние като Европейски съюз предоставяме над 173 полицаи и митнически служители, които да помагат на България при охраната на външната ѝ граница. Аз съм много заинтересован това да се случи и смятам, че до края на мандата на тази Комисия, тоест до 2019 г., механизмът за наблюдение и контрол трябва да бъде премахнат. За мен това е абсолютно необходимо. И аз не знам как можем да убедим Холандия и Германия, но в крайна сметка задължение на Холандия и на другите страни, които не искат България да влезе в Шенген, е да докажат тезата си. България изпълни задълженията си, сега е ред на останалите", каза той.

На въпрос за влизането на България в еврозоната Юнкер заяви, че не може да назове ден и година, но страната показва много добри резултати. 

По отношение на Турция той посочи, че е важно разгорите с Анкара да продължат, но "Турция с големи стъпки се отдалечава от Европейския съюз. Ако тя иска да се сближи отново с нас, ние, разбира се, ще помогнем. Но при настоящото положение незабавното присъединяване на Турция е невъзможно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12291

6

Георгиев

12.01 2018 в 20:16

Така е - не всички българи са корумпирани. Но 99% от политиците са. И няма кой да ги вкара в затвора, понеже те пък си плащат другия шишко, който уж трябва да излови корумпираните.
А че Юнкер е от същата класа няма и съмнение.

15914

5

поп Дръвчо

07.01 2018 в 11:49

Звучи като стария рефрен за циганите - че не всички са мръсни и крадат ама едни 90% развалят имиджа на останалите 10%

По същество отразява нагласите на редовия европеец по въпроса.

И не е да не е заслужено - хайдутите са част от националната ни доктрина (за да легитимират партизаните), а Андрешко е положителен герой (не че авторът го е замислил като такъв).

6947

4

theprofet

06.01 2018 в 09:19

Нито в България има корупция, нито Юнкер е брюкселско корумпе!!!
МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

17156

3

aviatora

06.01 2018 в 08:07

Абе, Икарус прост, нормално е мониторига през 2019 г. да приключи със спирането на еврофондовете.

29585

2

Izalina

05.01 2018 в 23:50

Това звучи като
"Ми и в Ада има 2-3 колебливи дявола. Да им дадем шанс да споменат, че не е много лошо там. Но да не прекаляваме с авантата."