Възстановяват Нотр Дам в автентичния ѝ вид

OFFNews
10 юли 2020 в 12:03 | 1389 |1

Изгорялата парижка емблематична катедрала "Нотр Дам" ще бъде възстановена в автентичния ѝ вид, обяви френският президент Еманюел Макрон. Така той сложи край на дебата дали да ѝ бъде придаден "модерен" облик.

Заострената кула, изгоряла при пожара през април 2019 г., и другите пострадали части ще бъдат възстановени в съответствие с предишния облик на сградата в готически стил, увери той, след като по-рано бе предложил рухналата кула от XIX век да бъде заменена с по-съвременна. След консултации с националната комисия по архитектура и културно наследство президентът е променил становището си.

Макрон иска "Нотр Дам" да се възстанови до 2024 г., когато Париж ще е домакин на летните Олимпийски игри.  

Той смята, че околното пространство може да бъде оформено в съвременен стил в сътрудничество с парижкото кметство. От Елисейския дворец обмислят и създаването на музей, посветен на реставрацията на катедралата.

Вечерта на 15 април 2019 г. избухна огромен пожар, като огънят започна именно от кулата. Напълно унищожени бяха дървеният покрив и 93-метровата кула, която падна върху каменния свод и догоря на пода на катедралата. В рамките на два дни за ремонта на катедралата бяха събрани около 900 милиона евро.

Възстановяването трябва да започне през 2021 г. 

Катедралата "Нотр Дам" или "Света Богородица" е един от символите на Париж. Тя е сред най-посещаваните туристически обекти във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Първият камък на "Нотр Дам" е бил положен през 1163 г., а след три години се навършват 860 години от построяването на катедралата. 

Препоръчани материали
elbarbudo

Рейтинг : 7059

10.07 2020 в 12:45 1
+ 0
- 0
бяха събрани или бяха обещани?