Борисов: Калоян Махлянов е посланик на страната ни и на ЕС, гордеем се с хора като него

OFFNews
28 ноември 2019 в 13:49 | 1085 |0

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с бившия български състезател по сумо Калоян Махлянов-Наруто.

"Сумото е императорски спорт, най-популярният в Япония, а както неведнъж съм казвал Котоошу е посланик на страната ни и на Европейския съюз. Гордеем се, че има хора като него, които прославят държавата ни", Борисов по време на срещата.

Махлянов бе първият българин, приет през 2002 година за подготовка в професионална сумо школа в Токио. Дълго време той се състезава в елитната дивизия на професионалното сумо "Макуучи", а през януари 2006 г. получава ранг "Озеки". Печели "Купата на императора" и става първият европеец, завоювал този трофей.

В момента най-известният български сумо боец се занимава с развитието на собствената си школа "Наруто бея" в Япония. Махлянов разказа пред премиера Борисов, че се е посветил на треньорската дейност.

Наруто пристигна у нас по повод честванията на 60 години от предлагането и разпространението на българското кисело мляко в Страната на изгряващото слънце.

В последните десетилетия то заема впечатляващия дял от 20 % от пазара в Япония като неговата популярност превъзхожда редица световноизвестни марки.

В рамките на срещата премиерът Борисов и Котоошу обсъдиха още развитието на спорта сумо у нас, проекти, които биха го популяризирали и активности в тази посока.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !