Адвокат на Цветан Василев се оплака от репресия

OFFNews 02 октомври 2017 в 15:47 13860 4

Адвокат на Цветан Василев се оплака от репресия

Един от адвокатите на банкера Цветан Василев се оплака от репресия от страна на прокуратурата. Адвокат Лазар Карадалиев разпространи отворено писмо до медиите, в което твърди, че са му повдигнати обвинения от прокуратурата. Поводът бил дело, в което той бил адвокат. 

Пред OFFNews говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че не знае за подобен случай. "Не ми е известно за този случай. Ще го проверя", обясни тя. 

В писмо до медиите защитникът твърди, че репресията срещу него започнала, след като той няколко пъти е депозирал сигнали срещу наблюдаващият прокурор по делото срещу Василев Иван Гешев. Сигналите били свързани с нарушаването на презумпцията за невиновност и осуетяване  осуетяване на възможността за провеждане на справедлив процес срещу клиента му. 

Адвокатът е депозирал и сигнал срещу главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с разгласяване на факти на електронната страница на прокуратурата, преди съдебната фаза на процеса.

Обръщам се с настоящото отворено писмо, тъй като проблемите се задълбочават и считам, че живеем в държава, която е не само синоним на корупция, икономически и политически обвързаности, но и че институциите се ползват от определени кръгове за саморазправа, отнемане на бизнеси и репресия срещу българските граждани, се посочва в писмото.

Според Карадалиев демокрацията в държавата е потъпкана, "тъй като изпълнителната власт, в пълен синхрон с прокуратурата". Той дава пример със скоростното приемане от Народното събрание на промените в Закона за съдебната власт и НПК без провеждането на обществено обсъждани. По думите му тези промени създават възможност на обвинителите да "притискат неудобните, под услужливото извинение, че се борят с престъпността".

Излишно е да коментирам, какво е усещането за сигурност на българските граждани в ситуацията в която се намираме и ескалацията на престъпността. Трябва да се подчертае, че единствената отговорност за липсата на успех в борбата с корупцията /подкупите от най-ниско до най-високо ниво/ и престъпността, следва да се търси от прокуратурата, която в последните години се превърна единствено и само в изпълнител на частни „поръчки“, пише в писмото си адвокатът.

Той пояснява, че заради недопустимите промени в НПК, които засягат основни граждански свободи, е сезиран президентът и "редица политически лица". 

Според писмото поредната поръчка, която е предприета от прокуратурата, била насочена към него, като адвокат на Василев. Той посочва:

В качеството си на защитник, многократно съм депозирал сигнали срещу прокурор Ив.Гешев, за нарушаване презумпцията за невиновност и осуетяване на възможността за провеждане на справедлив процес срещу клиента ми. Последният сигнал депозирах и срещу Главния Прокурор С.Цацаров, във връзка с недопустимото разгласяване на факти на електронната страница на прокуратурата, преди съдебната фаза на процеса.

Тези мои действия, явно провокираха представителите на обвинението да задвижат цялата държавна машина срещу мен, както са го правили срещу много други представители на бизнеса и политическите опоненти. Първото действие предприето срещу мен е на абсурдно обвинение по дело, по което съм имал качеството на защитник.

В настоящият случай, считам че прокуратурата премина всички граници и явно чашата им на търпение преля, т.к. осъзнават отговорността, която трябва да понесат за незаконните действия извършени от властта. Тази отговорност ще бъде търсена извън българската държава, в която липсва разделението на властите и съдебната система в лицето на прокуратурата е напълно подчинена на политически и икономически кръгове.

Според него поведението на българската прокуратура е точно като в случая "Магнитски" и репресиите срещу адвоката на Бил Браудър от руските власти. 

Карадалиев заявява, че опитите на прокуратурата да повдигат обвинения с цел сплашване, няма да му попречат да продължа да упражнява професия си.

Считам, че дискредитирането ми е с цел омаловажаване на защитната позиция на Цветан Василев и уповаване на единствения, необорим аргумент според Главни прокурор Цацаров „Това лице е обвиняемо няма да коментирам думите му“. Поради тази абсурдност в поведението на прокуратурата се стигана до ситуация в която, когато властта трябва да даде отговор и да понесе отговорността си, повдига обвинение. Както е казал Сталин „Има човек, има проблем“. При тази Сталинистка прокуратура, съм наясно с всички негативни последствия, които ще рефлектират върху мен, но няма да мълча и безгласно да приема потъпкването на европейските ценности, конституционните права и основното право, което всеки български гражданин има, а именно правото на защита, се посочва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

4

newfoundland

03.10 2017 в 19:09

Нищо ново под слънцето, щом самия Василев е бандит, то и дружките му ще са такива.

12284

3

Kristiano789

03.10 2017 в 11:44

какъвто василев, такъв и адвоката му. измамници

12435

2

Jinx

02.10 2017 в 21:42

Това пак са от мръсните адвокатски номера. Лъжат като Василев на поразия.

12860

1

newfoundland

02.10 2017 в 18:31

То и цял народ се оплаква от кражбите на Василев, но полза няма засега.

 
X

Да помогнем на украинските деца!