10 мита за коронавируса, които експерти поддържаха, но бяха развенчани

Преподавателят от университета "Джонс Хопкинс" д-р Марти Макари твърди, че здравните власти са отказвали да променят директивите си при наличието на нови доказателства

OFFNews 15 март 2023 в 12:24 11330 19

Защитен костюм

Снимка Pixabay

През последните няколко седмици поредица от анализи, публикувани от уважавани изследователи, разкриха една истина за служителите на общественото здравеопазване по време на COVID. В голяма част от случаите те са грешили, пише авторът в публикация за "Ню Йорк пост".

Много от мерките и действията в борбата с коронавируса с времето се оказаха погрешни, твърди д-р Марти Макари, преподавател в медицинския колеж на университета "Джонс Хопкинс", САЩ.

През последните няколко седмици поредица от анализи, публикувани от уважавани изследователи, разкриха една истина за служителите на общественото здравеопазване по време на COVID. В голяма част от случаите те са грешали, пише той в публикация за "Ню Йорк пост".

Той посочва 10 мита, които експертите по онова време са поддържали, но са били развенчани.

Макари уточнява, че здравните власти не са грешили, когато са правили препоръки въз основа на известните по това време факти. "Това е разбираемо. Вие се ръководите от данните, с които разполагате", казва той. "Не, те са грешили, защото са отказвали да променят директивите си при наличието на нови доказателства", твърди медикът.

"Когато дадено проучване не подкрепяше техните политики, те го отхвърляха и цензурираха противоположните мнения", пише той.

В същото време американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) сами подсилва влиянието на изследванията, като публикува свои собствени проучвания с неточни данни в собственото си медицинско списание MMWR, което не е рецензирано от експерти.

В крайна сметка служителите в областта на общественото здраве активно разпространяваха дезинформация, която погуби човешки животи и завинаги накърни общественото доверие в медицинската професия, смята Марти Макари.

Кои са 10-те мита, с които властите според него са заблудили американците

1. Естественият имунитет предлага слаба защита в сравнение с този от ваксини

В проучване на медицинското издание Lancet са разгледани 65 основни проучвания в 19 държави относно естествения имунитет. Изследователите стигат до заключението, че естественият имунитет е поне толкова ефективен, колкото основната серия ваксини COVID, пише Макари.

Всъщност научните данни са били налице през цялото време - от 160 проучвания, въпреки че резултатите от тези проучвания нарушават политиката на Facebook за "дезинформация". От атинската чума през 430 г. пр. н. е. насам е наблюдавано, че тези, които са се възстановили след заразяване, са били защитени от тежки заболявания, ако се заразят отново. Това е било и наблюдението на почти всеки практикуващ лекар през първите 18 месеца на пандемията COVID. Повечето американци, които са били уволнени, защото не са имали ваксина срещу COVID, вече са имали антитела, които ефективно са неутрализирали вируса, но това са били антитела, които правителството не е признало.

2. Маските предотвратяват предаването на COVID

Рецензиите на Cochrane се считат за най-авторитетната и независима оценка на доказателствата в медицината. И еднa от тях, публикуванa миналия месец от високоуважаван изследователски екип от Оксфорд, установи, че маските не оказват съществено влияние върху предаването на COVID. Когато беше попитан за тaзи рецензия, директорът на CDC д-р Рошел Валенски я омаловажи с аргумента, че в нея има недостатъци, тъй като е фокусирана върху рандомизирани контролирани проучвания, пише д-р Макари.

Но това беше най-голямата сила на въпросния научен преглед! Рандомизираните проучвания се считат за златен стандарт на медицинските доказателства, добавя специалистът.

Ако цялата енергия, използвана от служителите на общественото здравеопазване за маскиране на малките деца, можеше да се насочи към намаляване на детското затлъстяване чрез насърчаване на дейностите на открито, щяхме да сме по-добре, смята той.

3. Затварянето на училища намалява предаването на COVID

CDC пренебрегва европейския опит в поддържането на отворени училища, в повечето случаи без задължителни маски. Степента на предаване на инфекцията не се различава, което се доказва от проучвания, проведени в Испания и Швеция, пише експертът.

4. Миокардитът от ваксината е по-рядко срещан, отколкото от инфекцията

Здравните власти омаловажават опасенията за миокардит, предизвикан от ваксината - или възпаление на сърдечния мускул.

Те се позовават на лошо планирани проучвания, които не отразяват достатъчно често усложненията. Множество добре планирани проучвания показаха обратното. Сега знаем, че миокардитът е от 6 до 28 пъти по-често срещан след ваксината COVID, отколкото след инфекцията, сред мъжете на възраст от 16 до 24 години, пише д-р Макари.

Десетки хиляди деца вероятно са получили миокардит, предимно субклиничен, от ваксината COVID, от която не са се нуждаели, защото са били напълно здрави или защото вече са имали COVID, допълва той.

5: Младите хора имат полза от бустерна ваксина

Бустерите намаляват хоспитализациите при по-възрастни американци с висок риск. Но никога не е имало доказателства, че те намаляват смъртността от COVID при млади, здрави хора. Вероятно затова CDC реши да не публикува данните си за броя на хоспитализациите сред получилите бустерна доза американци на възраст под 50 години, когато публикува същите данни за тези над 50 години, пише преподавателят.

В крайна сметка натискът от страна на Белия дом да се препоръчат бустери за всички беше толкова силен, че двамата водещи експерти по ваксините от FDA напуснаха агенцията в знак на протест, като написаха язвителни статии за това как данните не подкрепят бустерите за млади хора.

6: Задължителните ваксини увеличават броя на ваксинираните

Президентът Байдън и други официални лица поискаха неваксинираните работници, независимо от риска или естествения им имунитет, да бъдат уволнени. Те поискаха войниците да бъдат уволнени безславно, а медицинските сестри да бъдат съкратени в условията на криза с персонала. Задължителното условия за ваксинация се основаваше на теорията, че ваксинацията намалява нивата на предаване на инфекцията - схващане, което по-късно се оказа невярно. Но след широкото признаване, че ваксинацията не намалява предаването на инфекцията, задължителното ваксиниране сред някои групи продължи и продължават да действат и до днес, пише Макари.

Неотдавнашно проучване на университета "Джордж Мейсън" описва как задължителните ваксини в девет големи града на САЩ не са оказали никакво въздействие върху броя на ваксинираните. Те не са оказали влияние и върху нивата на предаване на COVID, добавя той.

7. Конспирация е, че COVID произхожда от лабораторията в Ухан

Google признава, че по време на пандемията е потискал търсенето на "изтичане от лаборатория". Д-р Франсис Колинс, ръководител на Националния институт по здравеопазване, твърдеше (и все още твърди), че не вярва, че вирусът е дошъл от лаборатория. 

В крайна сметка огромното количество косвени доказателства сочат за произход от изтичане на информация от лаборатория - същото, което са предположили пред д-р Антъни Фаучи (тогава главен здравен съветник на президента на САЩ) двама много видни вирусолози по време на срещата през януари 2020 г., свикана от него в началото на пандемията, пише Марти Макари.

Според документите, получени от Брет Бейер от Fox News, те са казали на Фаучи и Колинс, че вирусът може да е бил манипулиран и да е възникнал в лаборатория, но след това внезапно са променили мнението си в публични коментари. 

По-късно на вирусолозите са отпуснати близо 9 милиона долара от агенцията на Фаучи.

8. Важно е втората доза ваксина да се постави три или четири седмици след първата 

През пролетта на 2021 г., само няколко месеца след въвеждането на ваксината, данните бяха категорични, че разстоянието между ваксините от три месеца намалява честотата на усложненията и повишава имунитета.

Отлагането на втората доза за след 3 месеца би спасило повече животи, когато американците имаха ограничените доставки на ваксини в разгара на епидемията.

9. Данните за двувалентната ваксина са "кристално ясни"

Д-р Ашиш Джа - координатор на Белия дом за борбата с COVID-19 - каза това, въпреки че двувалентната ваксина (адаптирана и срещу варианта Омикрон, б.р.) беше одобрена въз основа на данни от осем мишки, пише Макари.

До момента никога не е провеждано рандомизирано контролирано изпитване на двувалентната ваксина.

Според мен данните показват ясно, че младите хора не трябва да получават двувалентната ваксина. Тя щеше да спести и много случаи на миокардит сред тях, пише авторът на публикацията

10: Един на всеки пет души се заразява с дълъг COVID

CDC твърди, че 20% от инфекциите с COVID могат да доведат до дълъг COVID.

Но проучване в Обединеното кралство установява, че само 3% от пациентите с COVID имат остатъчни симптоми с продължителност 12 седмици. Какво обяснява това несъответствие? Често е нормално да изпитвате лека умора или слабост в продължение на седмици, след като сте се разболели и не сте активни и не се храните добре.

Наричането на тези случаи "дълъг COVID" е медикализиране на обикновения живот, е заключението на д-р Марти Макари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

19

AAA

16.03 2023 в 14:56

От всичките ми познати които изкараха много зле вируса не бяха ваксинирани. Факт

12407

18

Bad Horse

15.03 2023 в 21:33

бекер4о, сам казваш че за Възраждане анти-ваксърството е само байрак, а са се ваксинирали! Това значи че са двуличници. Затова не ги прикачай към хората които избраха да не си сложат експериментални ваксини, на които не се знае какъв ще е ефекта след години. Възраждане се прикача към популярни течения, за привлече избиратели. Не оценяй идея само по това кой я подкрепя. Един мъдър човек (Ницше) е казал: Няма толкова чиста кауза, под чиито знамена да не се наредят и няколко глупака

12608

17

gadeff

15.03 2023 в 18:34

Хайде да не слагаме етикети - "ваксъри", "антиваксъри".
Баси коментарите, то не са "кУрнелки", "вГъзраждани".. Стига опорки, стига тролене.
Абе, хора, въпросът е "Оти ги ручааме жабетата.."
Евала на Владо, че публикува факти, които отдавна се знаят и официалните медии се разсейват.
Всеки има право на мнение, но не и на експертиза.

Когато почнаха извънредните включвания на генералите; когато се създаде психозата... жена ми, да ми е жива и здрава, ме попита: "Какво е това?"
Казах и: Това е гигантски експеримент, а ние сме опитни зайчета. Не знам, дали е за добро или лошо.
И сега мисля същото.

Много хора измряха, светла има памет. Но не мога да преценя, дали от вируса, или от лечението.
Нека оставим политическите пристрастия и политкоректното говорене; всеки за себе си да помисли и да си отговори: Какво научихме от пандемията?

-529

16

6екеr4о

15.03 2023 в 17:23

Не съм доктор, категорично отказвам да давам крайни мнения, но самият факт, че антиваксърството стана байрак на най-противната част от политическата класа за мен е достатъчно показателен.
Боклуците от ВгъЗраждане бяха най-свирепите и гръмогласни антиваксъри, а се оказа, че половината им парламентарна група е ваксинирана, те са и крайни хомофоби, ма това е друга песен, доц. Мангъркин освен плещене по всички телевизии се опита да стане дупЕтат с партията на Пикаещия във фонтани и прочие русоробски изгъзици...
Да дъвчем баба Курнела и останалата пасмина е безпредметно, но важното е, че антиваксърите след това се оказаха най-горещите привърженици на режима на Путлер и кървавата му авантюра в Украйна, просто нямам думи...

12407

15

Bad Horse

15.03 2023 в 17:14

бяхме първи по смъртност, НО, в средата на класациите по процент заразени! Смъртността зависи от качеството на здравната ни система, заразяемостта зависи от маски, карантини, ваксини и т.н. (на практика се доказа че не зависи, ама да приемем официалната версия) Докато на Запад в болниците имаше празни легла и лекарите се чудеха какви клипчета да си правят за ТикТок, тук болниците и лекарите бяха претоварени, защото нямаме никакъв капацитет, база и кадри. И вместо да си признаят че здравеопазването ни е катастрофално, набедиха неваксинираните. В Америка масово не се ваксинираха републиканските щати. Смъртността им беше колкото на другата половина от страната, че дори по-ниска.

-529

14

6екеr4о

15.03 2023 в 17:00

Уважаеми г-н Джони,
не знам дали манджата е била пресолена точно у БГ-то по повод Ковид, но за мен и моето семейство 2021-ва беше кошмарна, починаха 9 (девет) наши близки роднини и семейни приятели, на мен лично ми се падна честта да ходя на 6 (шест) погребения.
Повечето смърт в семейството ми бе пряко свързана с Ковид усложнения, а родното ни народонаселение бе на последно място в ЕС по ваксинация и на 1-во по смъртност...
За мен Хоругвата на Тъпоглавието бе точно Мангърков!

-240

13

редовно четящ

15.03 2023 в 16:01

Практиката се оказа по-различна от пропагандата. Науката трябва да борави с факти, не със защита на търговски интереси.

14469

12

случайно прочетох

15.03 2023 в 15:39

Някой ще се извини ли на Мангъров?

https://www.youtube.com/watch?v=SLMjnBktsaM&ab_channel=%D0%A4%D0%90%D0%9A%D0%A2%D0%98

12407

11

Bad Horse

15.03 2023 в 15:11

Левите интеУектуаУци си сменят опорните точки според каквото им спуснат отгоре. Мразеха големите корпорации, сега ги обичат, фармацевтични, big tech... Мразеха властите, сега искат повече регулации. Govern me harder, Daddy. Мразеха глобализма като чума за бедните, работниците и средната класа, сега го обичат... Мразеха войните, сега са най-големите военолюбци. Докато десните винаги са били за намаляване на правителството, данъците, за децентрализация на властта. Затова посрещнаха мандатите на правителството на нож. Какъвто и да е проблема, все свършва с повече власт в ръцете на елита. Но това левите не го забелязват. И като им го кажеш, те наричат с разни безсмислени епитети. Вече съм горд да ме нарекат конспиратор. Колкото повече плюят някой, толкова по-симпатичен ми става.

2073

10

Johnny B Goode

15.03 2023 в 15:05

Абе пресолиха манджата с в "борбата с ковида", ама нейсе.
И покрай нуждата от васкиниране (най-вече на рисковите групи), се намесоха и доста търговски и други интереси. Печалбите от ваксини са несъизмеримо по-малки от тези за маски, дезинфекции, хиляди знайни и незнайни фирмички осъществяващи контрол и тормоз над населението.
"Follow the money", както казваха едно време когато имаше разследващи журналисти.
 
X

Да помогнем на украинските деца!