Един нов случай в София, 202 са потвърдените с коронавирус (видео)

OFFNews 24 март 2020 в 08:17 6462 1

Снимка Александра Маркарян, архив

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски

202 са случаите към тази сутрин, положителната проба е от София, общият брой изследвани проби от снощи е 29, съобщи на сутрешния брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Пациентът е с леки симптоми и не е клиничен. Това, че има една положителна проба, не означава спад на заразените, тенденцията е към увеличаване, уточни шефът на щаба.

Днес министърът на здравеопазването ще издаде заповед за обособяване на отделение за коронавирус инфектирани и интензивни легла във всяка болница в страната.

Разширява се броят на лабораториите, които ще изследват за коронавирус. Екип от Плевен се обучава във ВМА, готови са лабораториите в Пловдив и Бургас. Две нови лаборатории се включват в София, има заявка и от БАН, две частни болници и УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Има едно съобщение от председателя на дружеството по УНГ във Великобритания, който твърди, че промяната в обонянието е симптом на коронавирус, потвърди Мутафчийски. Италиански специалист е определил симптома като усещане за чуждо тяло в гърлото, обясни шефът на щаба.

ВМА не е закупувала тестове, опроверга появила се информация ген. Мутафчийски. Към момента са закупени 500 теста със средства на държавата, 6200 теста са от дарители.

ВМА е второстепенен бюджетен разпоредител и всичко, които пристига в сметките на академията, отива в държавния бюджет. След това се преактуализира бюджетът. Това е процедура, която отнема около 1-2 месеца. Затова аз свръзвам спонсорите с фирми и им казвам от какво имаме нужда. Те правят даренията в натура, всички договори за дарения са тук, така че ние не виждаме нито парите, нито сделката, обясни Мутафчийски.

Другите болници могат да имат друг подход, защото те са търговски дружества и могат да разполагат с парите и да решават по-оперативно нещата. Могат сами да закупуват необходимото оборудване, но тогава изпадат под хипотезата на обществените поръчки. Надявам се да имат готовност за това, допълни той.

Обикновено желаещите да дарят средства се насочват към МЗ, защото то прави големите обществени поръчки, каза Мутафчийски. "Апелирам дарителите да се обърнат и към други болници в страната. Има голям дарител, който иска да преведе 400 000 лв. призовах го да ги насочи към болниците в провинцията. От там отговориха, че ще помислят."

Нови дарения

ОББ е превела 200 000 за борба с коронавируса. От Райфайзен банк са преведени по 50 000 лв. на три от болниците, които лекуват пациенти с коронавирус. Продължават даренията към МЗ.

Тестуването

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи препоръките на СЗО за стратегията с лабораторните тестове. Единствените показателни тестове за доказване на коронавирус са PSR-тестовете - генетични тестове за доказване на РНК. Другите тестове могат широко да се изпозват, но не са 100% достоверни.

Има две групи бързи тестове. Едната група тестове доказват антиген, наличие на вируса в засегнатите тъкани на горните дихателни пътища. Това може да обхване първите дни на клинична проява на заболяването. Започне ли да ти тече носът, да те стяга гърлото, да губиш вкус, ако ти се вземе материал, може да се докаже наличие на вируса в горните дихателни пътища.

Втората група бързи тестове са за доказване на антитела. Ако се заразиш днес, след 4-ия ден може да започнеш да отделяш вируса, на 5, 7 ,8 симптомите се задълбочават и чак на 7-10 от началото на заболяването може да получиш антитела, които много лесно и бързо се доказват с капчица кръв. Това може да стане 7 или 10 дни след първия контакт с вируса. Тестът е бърз, но показва, че вече си развил заболяването и си развил имунен отговор.

Мнението на щаба е, която болница може да си осигури такива тестове, да ги ползва. Само че тези тестове по документа на СЗО, тъй като са сравнително нови и несигурни, не са показателни за надзора на заболяването. Не можем по бързи тестове да кажем колко болни имаме в станата, обясни проф. Кантарджиев.

Колкото по-бавно се удвоява броят на заболелите, толкова по-успешни са били мерките, смята той. Трябва да се изследват всички болни с двустранни бронхопневмонии, второ, целия медицински персонал, който има клиника - болки в гърлото, кашлица, трето, когато има колектив, в който има разпространение.

От няколко дни щабът се опитва да докаже, че 7 души са се възстановили - макар и да нямат никаква клинична симптоматика и са здрави, пробите все още са им положителни, съобщи проф. Мутафчийски. Около 300 души е капацитетът за изследване на ден.

Не сме против бързите тестове, против фалшиво отрицателните тестове сме, защото така хората продължават да бъдат контактни и да заразяват други. 

По думите му Асоциацията на частните болници първи са предложили помощта си за поемане на коронавирусните случаи у нас, още когато бяха регистрирани първите положителни проби. У всеки има страх, отбеляза Мутафчийски, но вече са раздадени всички алгоритми и указания за личните предпазни средства, кои показатели на пациентите да се следят. Първоначалният стрес на медиците вече се преодолява, коментира той.

Проблем има с персонала на Инфекциозна болница, където има обособена сграда за по-леки случаи, апелираме към пенсионирани колеги да се присъединят и да помогнат, каза генералът. 

Капацитетът на болниците

Ние имаме два пъти повече пациенти, които са в болница с пневмонии, недоказани с тест, че са положителни. Те са в същите отделения, не са само 36 болните към момента. Болниците трябва да бъдат готови, защото това ни чака. Не трябва да чакаме да се препълнят отделенията. Отделенията в Пирогов и Александровска работят и няма да чакаме да се препълнят, коментира ген. Мутафчийски. Вчера във ВМА са прегледани 120 пациенти със симптоми за коронавирус. От тях са приети трима. В близките дни тези 120 може да се окажат 100 за приемане. Ние трябва да сме готови, добави той.

Има ли зараза в Банско

По повод информацията, че нямало заразени чужденци в Банско, както е написал в социалните мрежи един от туристите (баща на детето с положителна проба), Мутафчийски заяви, че градът е огнище на коронавирус и това се потвърждава от външно министерство, които имат данни за "цял самолет заразени евреи". Те са били само в Банско. Такива са случаите от Ловеч, Дупница, Благоевград и Карнобат у нас. Бащата може да си говори каквото иска, обобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!