Епидемия от морбили на Балканите, МЗ призова за спешна имунизация на децата

OFFNews 09 януари 2018 в 11:30 3212 0

Здравното министерство призова родителите за спешна имунизация на децата за морбили след епидемията на Балканите. 

"В Гърция в момента има повече от 900 случая на болни. В Македония и Сърбия също има случаи", обясни пред Нова телевизия главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му за момента не може да се говори за предстояща епидемия в България, защото се вземат мерки това да не се допусне. 

"Искаме да напомним и на личните лекари, и на родителите да проверят имунния статус на децата си и където има неизпълнена имунизация, да бъде направена", посъветва той.

"От март до август миналата година се сблъскахме с малък епидемичен взрив. Това ни показа, че не сме толкова зле. Вирусът е много заразен и се предава много лесно", каза експертът.

Вирусът се насочва към нервната система. В някои случаи дава много тежки менингити и енцефалити. При закъсняло лечение понякога усложненията са много сериозни. В 90% от случаите болестта преминава без остатъчни явления, поясни д-р Кунчев.

В края на ноември Италия въведе 10 задължителни ваксини за децата, една от които е за морбили. В страната през миналата година беше отчетено драстично увеличение на случаите на морбили, като в 88% от случаите разболелите се не бяха ваксинирани. 

През миналата година имаше увеличение на случаите на морбили и в Румъния, като до август имаше регистрирани близо 8500 случая, особено в западната част на страната, където ваксинираните са под 50%. В Румъния бяха регистрирани и над 30 смъртни случая заради морбили.  

У нас също имаше увеличение на случаите на морбили миналата година.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!