Уличеният в плагиатство кандидат-премиер на ИТН Петър Илиев стана и кандидат-доцент

Александра Маркарян 30 април 2023 в 14:17 8260 2

Петър Илиев

Снимка Илиев и партньори

Петър Илиев

Уличеният от Софийския университет в плагиатство неуспял кандидат за правосъден, за вътрешен министър и за премиер от ИТН д-р Петър Илиев вече е и кандидат за доцент на Тракийския университет в Стара Загора.

Той е единственият претендент в конкурс за доцент там, съобщи "Дневник".

Конкурсът за академичната длъжност е обявен чрез сайта на висшето училище на 27 април. Там са качени и рецензиите и становищата на членовете на научното жури, както и трудовете на единствения кандидат д-р Петър Радославов Илиев, който се стреми да стане доцент по специалността "Публично право".

Рецензиите са две, становищата - пет. Те са от проф. проф. д-р Лъчезар Иванов Дачев, проф. д-р Мария Нейкова Кънева, проф. д-р Георги Желязков Георгиев, проф. д-р Мариела Светославова Янева-Деливерска, доц. д-р Елица Георгиева Вълчева-Куманова, доц. д-р Мария Иванова Желева, доц. д-р Емилия Любомирова Сидерова.

"Предвид научната стойност на представения монографичен труд и на другите съпътстващи публикации, както и дългогодишната успешна преподавателска работа на доктор Петър Радославов Илиев, категорично изразявам своята положителна оценка като член на настоящото жури той да бъде избран за заемане на академичната длъжност "Доцент по публично право" в Стопански факултет на Тракийски университет" - пише в заключението към становището си професорът по публичноправни науки в Русенския университет Лъчезар Дачев.

Не чак толкова категорична, а с препоръка кандидатът да се задълбочи в изследванията си по въпросите за гарантиране ефективното прилагане на принципа за разделение на властите, проф. Кънева също дава положителна рецензия.

Становищата също са положителни.

Дали Петър Илиев ще стане доцент на Тракийския университет предстои да стане ясно на 19 май, но според Закона за развитие на академичния състав това не би следвало да се случи, защото кандидатите за академични длъжности не трябва да са доказани плагиати, нито в техни трудове да са били представени недостоверни научни данни.

Д-р Петър Илиев беше номиниран за министър на правосъдието и вицепремиер от "Има такъв народ", но се появи обвинението в плагиатство в книгата му "Компетенцията на Народното събрание". Кражбата била направена от дисертацията на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол". Пред БНР тя заяви, че е повдигнала пред катедрата в Юридическия факултет въпроса за прекалено голямото сходство с труда ѝ през 2015 г., но въпросът бил "замразен" и "вдигнат на трупчета". Доц. Киселова твърди също, че е разговаряла с колегата си Илиев и резултатът бил разочароващ. "Каза, да кажем, че това не е толкова важно".

От своя страна д-р Илиев твърди, че не е чел труда на доц. Киселова и че "слугински медии ме тричат".

На 27 септември Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви, че е установила единодушно плагиатство в книгата на главния асистент Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" и е уведомила за това ректора на университета.

"В книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник" - се казва в заключението.

Установеното плагиатство от комисията - с председател доц. д-р Валентина Кънева, зам.-председател доц. д-р Боряна Мусева и членове проф. д-р Евгения Калинова; доц. д-р Бистра Мизова; доц. д-р Веселин Кожухаров; доц. д-р Веселина Москова-Думанова; гл. ас. д-р Пламен Цветков; Росица Банкова, главен инспектор администрация и Росен Иванов, студент - е основание за прекратяване на трудовото правоотношение, съгласно устройствения правилник на СУ.

Впоследствие Илиев обяви, че напуска СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

01.05 2023 в 00:36

Сашке, ти си толкова ****** и ***** животно, че не мога да ти кажа даже. Ти си по-лоша от ****** ***** или ******** ****** и въпреки това речта ти смърди като ************* ********** и ***** *****.

Та, оставяйки тези сцени, където ти и тебеподобните сте изложени, Ви попада тази новина.

Тя е тъжна. Тя е показателна. За фенките на боцу мускула е добре а се съберат лъжците и крадците, новите, които да се вредят да крадат народа утре...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews