Израел: Във война сме. Броим телата. Не е време за преговори

Александра Маркарян 11 октомври 2023 в 20:59 5355 0

Ноам Пери разказва за отвличането на баща си.

Снимка Екранна снимка

Ноам Пери разказва за отвличането на баща си.

"Съжалявам. Има нападение срещу Израел точно сега." С тези думи Лиор Хаят - говорител на Министерството на външните работи на нападната от терористичната организация "Хамас" държава - прекрати преди минути брифинг с участието на 100 чуждестранни журналисти, които отразяват войната, и напусна залата за пресконференции. 

Преди около час армията съобщи, че въздушното пространство на Израел е било нарушено откъм Ливан. Все още няма подробности за случилото се. Дали внезапното прекратяване на брифинга има връзка с него също засега не е изяснено.

До края му от министерството и лейтенант Петър Лернер от армията изложиха непосредствените цели пред Израел във войната, дадоха информация за заложниците, дъщерята на един от които разказа пред медиите за отвличането на баща си преди пет дни, и предупредиха, че войната с "Хамас" ще е "дълга и тежка".

Терористите нападнаха Израел откъм Ивицата Газа на 7 октомври, на Шабат, по време на празник. Досега терористите са убили над 1200 израелски граждани. Пленени са 100 до 150 души (точният брой все още е неизвестен) и от онзи момент досега са изстреляли пет хиляди ракети към територията на Израел. Няма информация сред заложниците да има български граждани, уточниха от посолството на Израел за OFFNews.

Терористи убиха над 200 души на музикален фестивал, който се е провеждал в събота близо до Газа; в Сдерот са нахлували в къщите и са убивали и извличали хора от домовете им, превръщайки ги в заложници. Освобождението на кибуц в Южен Израел разкри ужасяващи зверства: обезглавени бебета, овъглени тела, стотици жертви, много от които са били убити в дневните си, в кухните, в леглата си.

В отговор на нападението от 7-и октомври израелската армия започна масиран обстрел срещу обекти на Хамас в Газа и ликвидира лидери на терористичната организация. Безпрецедентен брой резервисти са мобилизирани - 300 000, колкото никога досега в историята на Държавата Израел.

"Нямаме конфликт с населението в Газа. Имаме конфликт с Хамас", подчерта тази вечер Лиор Хаят по адрес на живеещите в палестинския анклав.

Целите

Възстановяване на сигурността и възвръщане на контрола на Израел над нападнатите територии е цел номер едно за израелската армия сега, "за да не могат (терористите) да го направят никога отново". Наред с това е пълното унищожение на "Хамас", заедно с цялата им инфраструктура.

Заложниците 

Попитан дали сега Израел ще преговаря за освобождаването на заложниците - сред които има хора с американско, канадско, австралийско, германско гражданство - говорителят отвърна негативно. "Във война сме. Броим телата. Не е време за преговори."

На по-късен етап ще се разследва и къде са били пробивите - в разузнаването, в охраната по границите с анклава и др.

Баща ми

Ноам Пери е 40-годишна. Родителите ѝ живеят в нападнат на 07.10 от терористите кибуц в Южен Израел, намиращ се много близо до границата с Газа.

До 7 октомври животът там е бил спокоен за около 350-те хил. жители - разказва Ноам пред журналистите. Но тази събота в 7 ч. сутринта нахлуват десетки терористи. Започват да колят хора. Влизат от къща в къща.

Няма пощадено семейство. Във всяко има отвлечен или убит, разказва Ноам. Убитите са над 200. Сред тях много възрастни хора - над 95-годишни, деца и бебета.

"Баща ми е на близо 90 години. Има пет деца, дядо е на 13 внуци. Чува терористите да нахлуват вкъщи. Успява да ги отклони. Няколко минути, които дават възможност на мама да се скрие. Татко е бил отвлечен. Мама се е крила часове наред, без да смее да излезе от страх за живота си. Баща ми беше активист за мир. Сега е пленник. Не сме чули нищо за него и за никой от другите през последните пет безсънни дни и нощи" - разказва Ноам.

Тя се обръща с призив към чуждестранните журналисти: "Помогнете ни да се свържем с близките си. Настоявайте правителствата Ви да се намесят. Знам, че те могат да направят разликата."

Подобен призив отправя и Лиор Хаят: международната общност да осъди тази брутална терористична атака; да подкрепи Израел в защитата на държавата и гражданите си.

Само тази сутрин "Хамас" са изстреляли над 500 ракети срещу Израел. Те извършиха двойно военно престъпление: Убиват цивилни и обстрелват цивилни зони, отбеляза говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews