Премиерът на Израел: Във война сме

ЕС и светът изрази солидарността си с Тел Авив

OFFNews 07 октомври 2023 в 13:51 7163 1

Нетаняху

Снимка БТА/АП

Бенямин Нетаняху

Ние сме във война, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху във видеообръщение към сънародниците си, предадоха световните агенции.

Премиерът увери, че неговата страна ще победи в тази война и че врагът й ще плати безпрецедентна цена за подетата срещу Израел атака.

Изявлението си той направи от щаб квартирата на израелската армия в Тел Авив.

По-рано днес в изненадваща операция палестинското движение Хамас изстреля стотици ракети по Израел и бяха нанесени щети в редица израелски населени места, предаде Франс прес. Една жена загина, а 15 души бяха ранени. Израел съобщи за проникване на въоръжени бойци на Хамас на израелска територия, предаде Асошиейтед прес.

Здравното министерство определя броя на ранените като най-малко 545 души към 13 ч. българско време. Според в. "Йедиот ахронот" към същия час ранените, постъпили само в една от болниците, са поне 130 души, някои от тях в критично състояние.

Според Халас има данни за поне 35 пленени израелци.

Възможна е и сухопътна офанзива на израелската армия в Газа.

Европейският съюз осъди недвусмислено атаките на Хамас срещу Израел, заяви дипломат №1на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на Хамас. Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо. ЕС изразява солидарността си с Израел в тези трудни моменти", съобщи той в социалната мрежа Х.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро атаките срещу Израел, извършени от ивицата Газа, предаде ДПА.

"Силно осъждам безразборните, предприети, срещу Израел и неговия народ тази сутрин с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу невинни граждани. В мислите си съм с всички жертви", допълни той и изрази солидарността на ЕС с израелския народ в този ужасяващ момент", коментира Мишел в Х.

Германия също осъди категорично терористичните атаки, идващи от Газа срещу Израел, заяви германският външен министър Аналена Бербок, предаде Франс прес. Тя каза, че Германия е напълно солидарна с Израел и с неговото право, гарантирано от международното законодателство, да се защитава срещу тероризма.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази солидарност с Израел след масираната сутрешна атака на Хамас срещу еврейската държава, предаде ДПА.

Франция осъжда с най-голяма твърдост терористичните атаки срещу Израел, се казва в изявление на френското министерство на външните работи. Париж изразява пълната си солидарност с Израел и с жертвите на тези атаки и потвърждава отново отхвърлянето на тероризма и привързаността си към сигурността на Израел, се казва в изявлението.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди твърдо терористичните атаки и изрази пълната си солидарност с жертвите и с техните семейства, предаде Ройтерс.

Италия подкрепя правото на Израел да се защитава срещу бруталната атака, която се извършва на нейна територия, пък се казва в изявление на италианското правителство, предаде Франс прес. Рим също осъжда с най-голяма твърдост терора и насилието, които сега се извършват срещу невинни цивилни. 

Великобритания осъжда ужасяващите атаки на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли.

"Великобритания ще подкрепя винаги правото на Израел да се защитава", допълни министърът в Х.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес нарече терористични атаките и изрази солидарността на Испания с жертвите на това нападение, предаде Ройтерс.

Украйна заяви подкрепата си за Израел в нейното право да се защитава и осъди твърдо терористичните атаки, които са в ход срещу еврейската държава, в това число и изстрелването на ракети срещу цивилни в Йерусалим и Тел Авив, се казва в изявление на украинското министерство на външните работи.

"Изразяваме нашата подкрепа за Израел в нейното право да се защитава и да защитава народа си", се допълва в текста

Русия призова за сдържаност след атаките на Хамас срещу Израел. Москва, която е близка едновременно и с Израел и с палестинския лагер, заяви, че е изненадана от това влошаване на напрежението.

Египет предупреди за сериозните последствия от ескалацията в Израел, предаде Ройтерс. В изявление на египетското министерство на външните работи се призовава за максимална сдържаност и за избягване на излагане на цивилните на по-нататъшна опасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

1

jorj

07.10 2023 в 14:35

Тази път путьо ще си получи заслуженото! За тази война започнатата от хамас подкладена от путьо, и с негово оръжие и благословия ще бъде ликвидиран най-късно до Нова година!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Умиране има, спасение НЯМА.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews