Фармацевтите настояват да бъде снето обвинението срещу проф. Стоименова

OFFNews 26 май 2020 в 14:28 4229 0

Българският фармацевтичен съюз (БФС) настоява да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение за създадена фалшива тревога срещу председателя на Управителния съвет на БФС проф. Асена Стоименова. Искането на съсловната организация е отправено с отворено писмо до Прокуратурата, Омбудсмана, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

От БФС припомнят, че през последните седмици изказаното от проф. Стоименова експертно мнение за възможни случаи на недостиг на лекарствени продукти се доказа от актовете на компетентните органи и от официалните изявления на български и международни организации, натоварени с контрола на лекарствоснабдяването.

На 30.04.2020 г. министърът на здравеопазването издаде заповед, с която забрани износа на десетки лекарствени продукти за лечение на хронични и общественозначими заболявания като диабет, шизофрения и онкологични болести с мотива, че е постъпила информация за възможен недостиг и липсата им на територията на България.

Няколко дни преди дадените на 7 април 2020 г. интервюта от проф. Стоименова, на 1.04.2020 г. и на 3.04.2020 г. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е изпратила две писма до министъра на здравеопазването със списъци с лекарствени продукти, за които се посочва вероятен недостиг на територията на България поради производствени причини, спиране на вноса на територията на Европейския съюз, повишено търсене и увеличен паралелен износ.

В актовете на ИАЛ изрично се твърди, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на определени продукти и невъзможност за пациентите да се снабдят с тези продукти, което съставлява опасност за здравето им, твърдят в откритото писмо от БФС.

Оттам припомнят, че в изявления на представляващите Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) нeколкократно е посочено, че държавите членки са изправени пред реална възможност и текущ недостиг на определени лекарствени продукти, както и че една от причините е намаляване на производството в Китай и в Индия. Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните г-жа Стела Кириакиду, ясно изказа вероятността от недостиг на лекарствени продукти в държавите членки на 8 април 2020 г.

Във връзка с изложеното е видно, че с актовете на министъра на здравеопазването и писмата на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата официално е потвърден възможният, а за някои продукти вече съществуващият недостиг на лекарствени продукти в България. Изказванията на проф. Стоименова са след датата на съставяне на посочените писма и се явяват доказани към момента на изнасянето на информацията пред обществото. Те не могат да се квалифицират като неистински или фалшиви, се казва в писмото.

От БФС апелират незабавно да се оттегли повдигнатото обвинение срещу проф. Асена Стоименова. Съюзът се ангажира да насочи пациентите, които се обръщат със сигнали за недостиг, към посочените лица да им укажат как могат да се снабдят с тях в момента.

Продължаването на наказателното преследване е неоснователно и би повдигнало въпроси каква е целта му, както и по каква причина не са повдигнати обвинения на представители на институциите на ЕС, на министъра на здравеопазването и на представители на Изпълнителната агенция по лекарствата за сходни думи и еднакви по съдържание твърдения. БФС изразява увереност, че органите на наказателното производство ще приключат компетентно в следващите дни този случай.

В подкрепа на проф.Стоименова застанаха над 450 000 магистър – фармацевти от Европейския съюз чрез позицията на Фармацевтичната група на ЕС. БФС и председателят на УС на БФС проф. Асена Стоименова ще продължат и в бъдеще да защитават интересите на българските пациенти, завършват авторите на откритото писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!