Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Михайлов оттегли оставката си, малко преди да я гласуват в парламента

OFFNews 17 април 2024 в 10:54 2744 1

Станимир Михайлов

Снимка БГНЕС

Станимир Михайлов

Народното събрание освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от "Продължаваме промяната - Демократична България", без въздържали се.

Точката за предсрочно прекратяване мандата на управителя на НЗОК във връзка с подадена оставка от Станимир Михайлов от 1 декември 2023 г. беше включена за разглеждане по предложение на председателя на парламента Росен Желязков извънредно.

В хода на дебата депутатът Васил Пандов съобщи, че Станимир Михайлов е оттеглил своята оставка и такова заявление е било депозирано в деловодството на Народното събрание. Той припомни, че ден по-рано оставката си е оттеглил подуправителят на здравния фонд Момчил Мавров. Пандов обяви, че ПП-ДБ ще сезират Конституционния съд, "но това няма да промени факта, че в последните дни се наблюдава овладяване на всички сфери на управление от ГЕРБ и ДПС".

"Това заявление за оттегляне на оставката е внесено от сътрудник на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ)", заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и добави, че то ще бъде дадено за графологична експертиза, за да бъде изяснено дали подписът под него наистина е на Михайлов. Той коментира, че след Живко Коцев, Станимир Михайлов е вторият "пудел на каишка", който, след като си е подал оставката, я оттегля. 

По предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ в залата беше допуснат управителят на НЗОК Станимир Михайлов. Решението бе взето със 102 гласа "за", "против" - 94, и четирима "въздържал се".

Хамид Хамид от ДПС заяви, че има процедура за прегласуване на допуска в зала. Росен Желязков отговори, че няма да подложи на прегласуване тази процедура. "Нека г-н Михайлов да присъства в зала на дебата", добави Желязков и уточни, че управителят няма да има право да говори от трибуната.

Това е абсолютно поругаване на институцията и на свободната воля на управителя на НЗОК. Михайлов е в залата, председателят можеше да му даде думата поне да каже аргументите си. Това започва да замирисва на диктатура. Всички трябва да внимаваме как тази държава ще бъде управляване оттук нататък. Добрата новина е, че изборите са съвсем скоро и силата е в хората, обяви след гласуването на оставката Кирил Петков.

"Подписът е мой, най-странното е, че не ми дадоха възможност да говоря в пленарна зала", коментира в кулоарите вече бившият управител на Касата Станимир Михайлов. Той обясни, че преди месеци е подал оставката си, тъй като са го помолили да го направи, за да бъде изработена нова процедура за избор на управител и подуправител на НЗОК.

"Дойдох като експерт и си тръгвам като такъв, лошо е човек да се чувства жертва", каза той.

Станахме свидетели на гласуване на акт, който е оттеглен. Очевидно това беше план, започнал вчера, когато издигнатият от ГЕРБ за подуправител на НЗОК Момчил Мавров е депозирал оттеглянето на оставката си. Точката беше включена изненадващо от Росен Желязков на председателски съвет тази сутрин. Попитахме какво налага това бързо разписване на оставката и едноличното поемане на управлението на фонда? Ще попитаме Конституционния съд възможно ли е парламентът да освободи някой, който не иска да бъде освободен, коментира депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

Станимир Михайлов беше избран за управител на НЗОК на 29 юли 2023 година. Той бе единственият кандидат за поста, а неговата номинация беше издигната от парламентарната група на ПП-ДБ. На 1 декември управителят и подуправителят депозираха в Народното събрание своите оставки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

17.04 2024 в 13:34

Когато Промяната са в управление, ИТН и Израждане плюят ексклузивно срещу тях. Когато ПП и ДБ са в опозиция, същите хамелеони - ИТН и Израждане - подкрепят ГЕРБ-ДПС. Сигурно се продават с “наръчник за употреба”.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки