''Войнствени бебета'': Как пандемията повлия върху социализацията на родените през 2020 г.

OFFNews 10 юли 2023 в 13:12 1313 0

бебе

Снимка Pixabay

Изследване на учените от Кралския колеж в Ирландия

Пандемията е забавила социалното развитие и поведение на бебетата, родени по време на изолацията през 2020 г., установи проучване на специалисти от Кралския колеж в Ирландия (RCSI), пише Science alert.

Изследователска група, начело със Сюзън Бърн и Джонатан Хурихейн от Катедрата по педиатрия в учебното заведение, изследва какъв е животът на бебетата, родени по време на пандемията, и как тя повлиява общото им здраве и развитие. На експертите прави впечатление, че родените през този период се държат "войнствено" с непознати, което потвърждава тезата им, че изолацията е забавила социализацията на новородените.

Според данните от доклада по проучването до двегодишна възраст, с изключение на общуването, бебета родени по време на пандемията са много сходни по поведение и развитие с бебетата, родени преди пандемията.

Проследени са семейства на бебета, родени в Ирландия през първите три месеца на пандемията, между март и май 2020 г. Общо 354 семейства и техните бебета са посетили изследователската група на 6-, 12- и 24-месечна възраст.

Посещенията, особено по-ранните, понякога се оказват единствените пътувания на семействата извън дома. На експертите прави впечатление "войнственото отношение" на някои бебета към опитния педиатричен персонал, което често се обяснява с коментари от страна на родителите като: "То не е излизало много".

"По време на всяко от посещенията искахме от родителите много информация за живота и развитието на техните бебета, като попълвахме въпросници", разказва д-р Бърн.

Обикновено при подобно проучване бебетата са сравнявани с контролна група от други бебета, родени по същото време, но без същите предизвикателства. Тъй като по-голямата част от света е блокирана, учените сравняват бебетата от затворената зона с подобна група бебета, родени в Ирландия преди пандемията. Това е ограничение на проучването, но по същото време няма налични сравними групи бебета.

Социален живот и развитие

Изследователите установяват, че наблюдаваните бебета, затворени у дома, имат малък социален кръг. Поради ограниченията на COVID, дейности като групи за родители и бебета са отменени, липсват посещения в други домове.

За шест месеца средно само трима души са целували бебетата, включително родителите им - което предполага, че те не са се срещали с много роднини или семейни приятели. Едно от всеки четири бебета не е срещало друго дете на своята възраст до първия си рожден ден.

Учените задават на родителите въпроса "какво е усещането да отглеждаш бебе по време на пандемията". Често отговорите съдържат думи като "самотен", "изолиран" и "предизвикателство". Появяват се и някои положителни тенденции като по-силна връзка на родителите с бебето, тъй като заради ограниченията прекарват времето непрекъснато заедно. 

Авторите на доклада разглеждат десет основни етапа в развитието на бебетата до навършване на първия им рожден ден. Установяват, че по-малка част от децата, засегнати от пандемията, са произнесли първата си думичка до тази възраст; по-малко са тези, които могат да посочат предмет или да помахат за довиждане; повече са тези бебета, които са започнали да пълзят.

Липсата на думички учените обясняват с невъзможността да се излиза навън, където могат да чуят повече гласове и думи. Липсата на способност да посочат предмет се обяснява с това, че бебетата са прекарвали цялото си време в позната среда, в която не е имало нови неща за посочване. И тъй като в периода родителите са работили от вкъщи и не е имало посетители, може би е имало по-малка нужда да се научат да махат за довиждане.

Възможно е повече бебета по време на пандемията да са пълзели, тъй като е било по-вероятно да са прекарвали повече време вкъщи, заключават учените.

Те проследяват наблюдаваните деца и родителите им и при навършване на двегодишна възраст.

Зададохме на родителите въпроси за общуването в този момент, включително дали детето може да каже две или три думи заедно, за да изрази желание, дали може правилно да посочи нещо, когато бъде помолено (например да посочи топката), и дали може да изпълни проста команда (например да сложи играчката на масата). Децата, родени по време на пандемията, отново имаха малко по-ниски резултати в частта за общуване, дори след като коригирахме факторите, като например нивото на образование на майката и възрастта на детето при попълването на въпросника, казва Джонатан Хурихейн.

Успокояващото е, че бебетата, родени по време на пандемията, имат сходни резултати с тези на родените преди COVID в другите области на развитие, включително двигателни умения и способност за решаване на проблеми. Няма разлики в докладваното поведение между бебетата, родени по време на пандемията, и тези, родени по-рано.

Как може да се компенсира изоставането

Изследователски групи в други държави също доказват, че бебетата, родени малко преди или по време на пандемията, имат малко по-ниски резултати в развитието.

Сега, когато пандемичните мерки са отминали, е наистина важно малките деца, родени по време на изолацията, да опознаят околния свят. Добре е семействата да се срещат с роднини и приятели, за им осигурят по-широк кръг на общуване, много полезни са и срещите с връстници в групите за игра. Разговорите с бебетата и четенето на приказки са изключително полезни, казват експертите.

Авторите на доклада препоръчват всички бебета да преминат през скрининг за ранно развитие. Така при нужда ще може да се осигури ранна и насочена подкрепа на децата, при които е установен специфичен проблем в развитието, твърдят авторите на доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика