Рухна митът за непобедимия Ердоган, но...

Тайфур Хюсеин. 05 април 2024 в 07:27 6985 2

Тайфур
Тайфур Хюсеин.

Загубата на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща партия АКП на местните избори на 31 март е повратна точка в турската политика. Толкова важна е и изборната победа, макар на местни избори, на основната опозиционна партия Народнорепубликанска партия след цели 47 години. Спечелването на големите градове от опозицията също е съществен момент от местните избори.

Но най-важно от всички резултати е това, че бе развенчан митът и всеобщото възприятие сред турските избиратели за "непобедимия политик Ердоган". През годините в съзнанието на турците бе изграден култът към Ердоган и схващането, че е невъзможно да бъде победен на избори, като след всяка негова изборна победа това се затвърждаше.

Турският президент спечели всички проведени избори след започването на ерата Ердоган през 2002 г. Успяваше и в най-трудните за него моменти, чрез ловки политически маневри, да намери пътя на изборните победи. Сред неговите привърженици витаеше схващането, че Ердоган ще приложи всякакви хватки, за да се увенчае с изборен успех. Така с времето се изгради сакралният образ на „непобедимия Ердоган“, който е нещо повече от политик и държавен лидер.

Това сработваше много добре.

Дори протестите от парка "Гези" и мегакорупционния скандал от 17 декември 2013 г., където близкото обкръжение на Ердоган и негови министри от кабинета бяха уличени в корупционни скандали за милиарди долари, не оказаха влияние върху предпочитанията на неговите симпатизанти. С времето силният човек в Анкара се превърна в „машина за печелене на избори“ и с всяка изборна победа ставаше все по-силен. А неговите симпатизанти по-привързани към своя вожд.

И когато турският президент изглеждаше всесилен - магията се развали. Той получи звучен шамар от избирателите, а неговите симпатизанти му показаха жълт картон.

Гласоподавателите на Ердоган и управляващата АКП са в паника, че ще загубят властта при следващи избори. А опозицията е окрилена и вярва, че може да победи Ердоган и на президентски и парламентарни избори.

Рухването на мита за непобедимия на избори политик променя психологията и схващането на цяла Турция. Политическият климат вече е съвсем различен. Но задуха ли вятърът на промяната?

Недоволството срещу Ердоган и неговия авторитарен режим се оказа решаващ фактор за крайния резултат на местния вот на 31 март. Избирателите ясно показаха чрез своя вот, че Ердоган е източникът на проблемите в страната. Турските граждани искат правова и демократична държава. Резултатите от местните избори се дължат на неуспеха на Ердоган и неговия режим да убедят и своите симпатизанти. Избирателната активност спада до 78%, като на предишни избори е била и над 85%. Липсващите гласове са основно на симпатизанти на Ердоган, които вече му търсят сметка. Избирателите бягат от него, но не отиват да гласуват за опозиционните формации.

От електоралната тежест на Ердоган отцепва и формацията на Фатих Ербакан - Партията на новото благоденствие. Той е син на ислямиста Неджметтин Ербакан, който пък е ментор на Ердоган. Със своите автентични ислямистки послания Фатих Ербакан се явява алтернатива за избирателите от този сегмент. Резултатите на местния вот потвърждават това. Формацията на Фатих Ербакан стана трета политическа сила след местните избори, като през май 2023 г. на президентските избори беше част от управляваща коалиция с незначителна подкрепа.

Около половината от кюрдските гласоподаватели са подкрепили кандидати на опозицията, с шансове срещу кандидатите на управляващите. Много ярко това пролича в мегаполиса Истанбул. От прокюрдската формация ДЕМ отчетливо заявиха, че „кюрдските гласове не са за Екрем Имамоглу (кандидат-кмета от опозиционната НРП, който спечели отново вота на мегаполиса). Нашите избиратели гласуваха за Имамоглу, за да накажат Ердоган“.

Изглежда от опозиционната НРП осъзнават това. Лидерът на НРП Йозгюр Йозел каза, че няма да призове управляващите за предсрочни президентски и парламентарни избори, защото подкрепата, която получи неговата партия не се основава само на симпатизанти на НРП. Сред тях има както както симпатизанти управляващите формации, така и кюрдски гласове. Йозел подчета, че „дали ще има предсрочни избори, ще определи народът“.

Той подчерта, че според партията му посланието на избирателите е, че турците искат да живеят в правова държава.

„Избирателите искат нова политика в Турция. Връщане към правовата държава. Различията са нашето богатство. НРП вече е партия на всички демократи“, добави той.

Успехът на НРП на местните избори се дължи основно на изчерпването на Ердоган и неговия режим. В изборната нощ турския президент се опита да успокои своите избиратели и най-вече себе си. И отсече: „Тези избори не са краят за нас, а повратна точка“.

За кого резултатите от местните избори ще бъдат повратна точка ще зависи най-вече от действията на опозиционните партии. Опозицията трябва да се превърне от опозиция на режима на Ердоган в опозиция срещу режима.

Инициативата е в ръцете на най-голямата опозиционна формация НРП, а не в ръцете на Ердоган. Опозицията не трябва да играе политическата игра по правилата, поставени от Ердоган, а да надскочи своите червени линии и да приобщи всички демократично мислещи в Турция. Трябва да е по-открита към всички прослойки на турското общество.

Опозицията трябва да определя дневния ред. В противен случай Ердоган ще дебне. И не трябва да се забравя, че мандата му изтича през 2028 г., а също и че контролира целия държавен апарат.

Силата на Ердоган и неговия режим се основава на опозицията. Колкото по-твърда и решителна бъде опозицията, толкова повече ще отслабва Ердоган. И обратното. Това показва и първата провокация на режима след местния вот в град Ван.

Като първо успешно изпитание за опозицията се оказа съпротивата срещу решението на съдебните власти да отменят избора за кмет на град Ван. Кандидатът на прокюрдската партия ДЕМ Абдуллах Зейдан спечели вота с 55,48% подкрепа срещу кандидата на управляващата ПСР Абдулахат Арвас (27,25%). Стигна се до напрежение и десетки арестувани протестиращи граждани в района. Опозицията твърдо заяви, че такова решение е недопустимо в една демократична страна. След решителния отпор на опозиционните лидери се наложи и Ердоган да направи крачка назад. Веднага след това Висшата избирателна комисия реши мандатът за кмет на голямата община Ван да бъде върнат на Абдуллах Зейдан.

Б. ред. - Тайфур Хюсеин е журналист от obzornews.bg със задълбочени познания за вътрешнополитическия живот в Турция. Анализът му е написан специално за OFFNews. Други негови текстове можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

2

alcom4

10.04 2024 в 09:52

Ердоган е диктатор и затова се сближи ха ,ако не и сдружиха с Путин.Друг голям "приятел на турския президент е китайския диктатор Си Дзин Пин ,който се опитва полека , да върне маоизма ,Китай.Така е в природата и политиката...подобията се привличат.

22548

1

dolivo

05.04 2024 в 08:16

очаквам Ердоган да втвърди подхода и да почне да компроментира и опандизва опозицията.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки