Сърбия връща протестирaщи срещу Путин обратно в Русия

Deutsche Welle (DW) 17 февруари 2024 в 20:12 8468 14

Пропутински протест в Белград на 9 май, 2022

Снимка Getty Images

Пропутински протест в Белград на 9 май, 2022

Сърбия връща руснаци, които критикуват Путин, обратно в Русия. И то - все по-често, защото Москва и Белград се разбират добре. Дори и само един подпис, поставен на погрешното място, може да се окаже съдбоносен.

В началото на февруари Елена Копосова получава съобщение от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, в което я обявяват за “заплаха за националната сигурност” и ѝ дават срок от 30 дни да напусне страната. Оттогава жената все се надява да получи по-добри новини - например, че всичко е било просто някакво недоразумение.

Рускинята, която емигрира в Сърбия преди пет години, е съвсем обикновена жена - 54-годишна преводачка с две деца. Сама казва, че никога не е била политически активна. Освен че преди две години подписала онлайн петиция във Фейсбук против руската война срещу Украйна.

Сега обаче сръбските власти са отнели разрешителното ѝ за пребиваване. Жената не може да си обясни каква “заплаха за националната сигурност” би могла да представлява тя. А и сръбското министерство не дава обяснение по този въпрос.

Случаят не е изолиран

Копосова в никакъв случай не иска да се върне в Русия. Тя се страхува, че там ще се озове зад решетките заради публично изразената си позиция срещу войната. Жената подозира, че Кремъл стои зад искането на властите да напусне Сърбия, отбелязва АРД.

Елена Копосова далеч не е първата руска гражданка, станала обект на преследване в Сърбия. Все повече хора получават отказ за пребиваване в страната и натискът над руснаците в изгнание расте.

Информация на организацията “Руско демократично общество” сочи, че досега са известни 13 подобни случая, пише АРД. Възможно е обаче броят им е да е значително по-голям, просто защото засегнатите не искат да коментират случаите си публично.

Сърбия е лоялен партньор на Русия

Основателят на “Руско демократично общество” Петър Никитин смята, че руската държава си поставя именно тази цел – да сплашва хората и да запуши устата на опозицията зад граница. По думите му това е и причината руската диаспора в Сърбия да не може да се обедини в движение, което да се противопостави на режима в Москва. “Въпреки че всъщност има достатъчно хора с подобни възгледи”, казва Никитин пред АРД.

Независимо че кандидатства за прием в Европейския съюз, Сърбия продължава да е лоялен партньор на Русия. Белград все още отказва да наложи санкции на Кремъл и доставя около 90 на сто от природния газ за страната от Русия.

Репресии и срещу Кара-Мурза

Твърди се, че Сърбия и Русия са си сътрудничели и в действията срещу на един от отявлените критици на Кремъл - Владимир Кара-Мурза. Руският журналист преди време сам съобщи, че сръбските служби за сигурност са подслушвали негови разговори, водени в Белград, припомня АРД. В сръбската столица той се беше срещнал с руски опозиционери в изгнание. Записите от тези разговори са били изпратени на властите в Русия. Кара-Мурза беше осъден на 25 години лишаване от свобода за критични изказвания във връзка с войната срещу Украйна.

“Основата за сътрудничеството между Сърбия и Русия е едно споразумение за борба срещу т.нар. „цветни революции“, подписано през 2021 година”, коментира пред германската обществено-правна медия Александра Томанич, председателка на Европейския фонд за Балканите. Тогавашният сръбски вътрешен министър Александър Вулин обяви, че подобни обществени движения са инструмент на Запада за дестабилизирането на държави като Сърбия и Русия.

Много руснаци в изгнание са в Сърбия

Като новост Томанич отбелязва факта, че в Сърбия вече има сериозен брой руски емигранти, които са готови да излязат на улицата, за да демонстрират срещу режима в Кремъл. Случаи като този на Елена Копосова са знак, че Москва се опитва да пресече именно тази тенденция.

Копосова разказва, че много от нейните близки я съветвали да не изказва мнението си публично. Но тя не желае да мълчи, защото Сърбия междувременно е станала нейна втора родина - семейството ѝ има там къща, децата ѝ говорят сръбски и ходят на училище в страната. Копосова сега оспорва решението на вътрешното министерство пред съда, за да печели време.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

14

Far Rider

18.02 2024 в 12:42

ПР, цялата Задунайская губерния е чалга. Имах предвид, че най-твърди подръжници на Сърбия са шопите. Говорят почти същия диалект, имат проблем с българския език и дори предложиха д а отпадне пълния член, да се говори "твърдо" като в Сърбия и ползват дори изрази като "баш ми брига" както е модерно в Сърбия.

1005

13

ПР

18.02 2024 в 10:19

Що пък на шопското?!На цялото лумпен-чалгарско племе-със сигурност.А да не би то,не обитава земи извън шопските?!

135

12

Far Rider

18.02 2024 в 09:40

Това е Сърбия - любимата на цялото шопско племе!

22548

11

dolivo

18.02 2024 в 08:26

Дано Вучич не подпали пак Косово по заповед на атамана.

Както Иранските сатрапи подпалиха Израел чрез палестинските си проксита.

Както Хутите натъпкани с руско и иранско оръжие и обучени от Вагнер, изнудват комерса към Европа.

Путин има дълга ноктеста ръка, не забравяйте.

Може да е стратегическо, да държим Сърбия поне рушветно зависимо от Европа, за да не изпада в крайности.

Точно както в България мутренския преход, премина от финансова зависимост от Русия, към програмна процентизация от Европа.

И сега сме ЕС и НАТО. А бяхме, знаете къде. И знаете колко кражби струва тая еманципация на нашите мутри.

1005

10

ПР

18.02 2024 в 06:23

Правя препратки назад във времето-извинявайте за досадата.Но,да си спомним,как Сталин връща на Хитлер,емигрирали немски комунисти,докато пакта"Молотов-Рибентроп" е в сила.Днешната зловеща конфигурация явно е пактът"Вучич-Путин".Никакво място нямат сръбската подлост и слугинаж към Кремъл в ЕС!Стоп на преговори и вън!

3251

9

динозавър

18.02 2024 в 02:38

Сърбия е путинска провинция. Ще види Европа през крив макарон. Впрочем тя се стреми да стане автономна путинова област с генерал губернатор милошевския авер и путински лизач.

870

8

Constanza

18.02 2024 в 00:45

Не приемат руснаците на много места, а Сърбия нали все пак е в Европа, та са си помислили, че има все някаква почтеност нейното правителство. Уви.

924

7

Diogen

18.02 2024 в 00:29

От всички балкански комшии, сърбите са най-лошите. И са страшно враждебно настроени към България. И макетата, исторически подстрекавани от велико сръбските главатари, припяват откъм Скопие. В днешно време с всички останали съседи може да се намери общ език, само с тези западните, никога няма да има примирение.

2994

6

Гражданин

17.02 2024 в 22:26

Братята сърби, които и не са толкоз братя, също като реснаците не могат да повярват, че не са толкова велики, колкото им се ще!

2994

5

Гражданин

17.02 2024 в 22:24

Като им е толкова акъла да ходят в Сърбия, да ги връщат!
 
X

Да помогнем на украинските деца!