Плутон излезе от Козирог - краят на една мрачна епоха

След 248 години Плутон влиза пак във Водолей

OFFNews 22 януари 2024 в 13:27 9003 0

Астрологичен часовник във Венеция

Снимка Банка за снимки

Астрологичен часовник във Венеция

Цикълът на Плутон е 248 години и той прекарва между 17 и 22 години във всеки знак. Плутон обикаля около Слънцето за около 248 години и е една от малкото планети, които правят важни движения само няколко пъти през живота на средностатистическия човек.

На практика вече сме преживели пълния многогодишен цикъл на Плутон в Козирог, който е започнал през януари 2008-ма година.

Годините на транзитен Плутон в Козирог като цяло се смятат за по-тежки периоди за света. Сега Плутон навлиза в следващия знак Водолей.

Най-лошото е зад гърба ни. Но да направим равносметка какво се случи и прогноза за последния етап.

Плутон между двата знака на Козирог и Водолей 2023 – 2024

Опозицията между знаците Козирог и Водолей е митологична – символизира поляризацията между старото и новото, между традицията и промяната, между консерватизма и иновациите, между ограниченията и свободата.

А тази борба за промяна ни измъчва от доста време – колебанията на Плутон между двата знака идват след 1-2 години на напрегнат аспект между техните управители Сатурн (на Козирога) и Уран (на Водолея).

Това са датите на движението на Плутон между Козирог и Водолей:

23 март – 11 юни 2023 – първо потапяне във Водолей
11 юни 2023 - 20 януари 2024 – връщане в Козирог
20 януари – 1 септември 2024 – второ влизане във Водолей
1 септември 2024 – 19 ноември 2024 – последни 40 дни транзит през Козирог

След 19 ноември 2024 Плутон ще се установи окончателно във Водолей за следващите 20 години, астролозите казват, че това ще бъде ера на обновление и бърз напредък.

Плутон е много бавна планета – над 15 години Плутон е в Козирог, управляван от Сатурн. Плутоновите влияния са дълбоки, скрити и бавни тенденции. От друга страна, Сатурн сменя своя знак и характера на влиянието си на всеки 2.5 – 3 години.

Затова Плутон в Козирог определя тенденциите дългосрочно, а конкретните глобални събития зависят от знака на управителя на Козирога, Сатурн.

Съмнения във всичко

Козирог и Водолей са сходни по отношение на своята привързаност към скептицизма. И двата знака предопределят съмнения, поставят въпроси - всичко е под въпрос. Кои сме ние като индивиди и като общество? Какво се иска от нас като граждани на планетата?

Днес се поставят въпросите за социалното неравенство, отпадат много ограничения. Особено ясно в световен мащаб стои темата за половата идентичност – дали сме свободни да избираме своя пол, дали той е биологично или социално обусловен?

Вакуум във властта

Но когато оттеглим подкрепата си от държава, институции и обществени системи и загубим вяра в стария ред, откажем се от бюрокрацията и дори от самия закон, се създава властови вакуум (“няма такава държава”), който не може да продължи дълго.

Това води до разделянето на хората на различни групи, управлявани от различни идеологии, неуправляем и непредвидим сблъсък между властови интереси. Липсата на авторитети и правила води до тъмната страна на индивидуализма и груповото мислене, на налагането на волята на тълпата.

Духовен урок

Истинският духовен урок на Плутон в Козирог се крие в приемането на лична отговорност. Нашето задължение като граждани не се състои нито в съживяването на остарели традиции и институции, нито в бунтуването срещу всякакви правила и отричането на нужда от държава и ред.

Преходът на Плутон от Козирог към Водолей означава да се откажем от модели и разбирания, които вече не са ни нужни, защото не ни помагат да постигнем щастие, свобода и спокойствие.

Но да обърнем бърз поглед назад към движението на Плутон между Козирога и Водолея и какво се случи в глобален план.

Плутон и Сатурн в Козирог: най-тежкия период 2017 – 2020

Транзитът на Плутон в Козирог не беше от най-радостните периоди в глобален мащаб. Кулминацията бяха месеците, когато и Плутон, и Сатурн се намираха в Козирог, а дори за кратко бяха и в съвпад – най-силният индикатор за масова смърт.

Считан от всички астролози за категоричен и тежък показател за глобално бедствие с характер на световна война, този съвпад ни "донесе" Ковид.

Едва ли може да наречем по друг начин пандемичния период с Ковид-19, през който премина буквално целият свят и бяха загубени милиони животи. По време на пандемията преживяхме всякакъв вид масови ограничения (по Сатурн) като държавна и глобална политика (по Плутон).

По същото време започна и войната в Украйна, която още не е приключила.

Плутон в Козирог, Сатурн във Водолей 2020 – 2023

Въпреки, че Плутон остана в Козирог до края на пандемията, неговият домакин Сатурн си смени знака от Козирог във Водолей. Това донесе технологичен пробив с иновативни ваксини: Сатурн преминаваше през Водолей:

март – юни 2020
декември 2020 – февруари 2023.

Освен това Сатурн във Водолей донесе както свободата на работата от вкъщи и технологичната свързаност с колегите, така и на следващ етап - пълно освобождаване от рестрикциите на пандемичния период – също проява на Водолея.

Когато Управителят на Козирога Сатурн премина във Водолей, намерихме спасение в технологиите (Водолей), независимия живот извън големите градове и свободната практика с онлайн общуване.

Плутон в Козирог, Сатурн в Риби 2023 – 2024

Както казахме, най-лошото премина. Основната причина е, че Сатурн, управителят на Козирога и домакин на Плутон, вече трайно се намира в Риби. А Сатурн в Риби е неутрален по сила и не особено добре организиран.

Тази мека и омиротворяваща позиция на Сатурн определя и как почувствахме енергията на Плутон в Козирог след март 2023-та – балансирано, скрито и без резки обрати. Рибите носят мир и спокойствие и Плутон може само да подкрепи дълбоките социални промени с благоприятен изход и без революции.

Национализъм и връзка с родовите корени

Опасностите са свързани с ескалация на конфликтите на база вяра и националност – растеж на националистическите партии и крайните патриотични движения – защото Рибите са знакът на кръвта и родовата връзка. Но те също така са омиротворяващ, пасивен и неагресивен знак.

За Сатурн в Риби е особено важна националната принадлежност и кръвната връзка, поради което вече виждаме нарастване на националистическите настроения и патриотарските движения. Но дори да са масови, не се очаква те да станат опасни, нито военизирани, нито изцяло да превземат властта.

А след преминаването на Плутон окончателно във Водолей (където управител вече е Уран) и нарастването на влиянието на Уран – а с него и новите технологии, равнопоставеността между хората и същинската демокрация – рязко ще отпадне тяхното значение и масовост. Ще дойде време за окончателни и трайни реформи, в които национализмът и всякакви диктатури няма да имат място.

Повече по темата можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!