Съдът в Кьолн отхвърли иска на Ердоган срещу издателя Матиас Дьопфнер

OFFNews 11 май 2016 в 07:17 4570 0

Съдът в Кьолн отхвърли иска на Ердоган срещу издателя Матиас Дьопфнер

Съдът в германския град Кьолн отхвърли иска на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу мениджъра на медийния концерн Axel Springer – Матиас Дьопфнер.

Искът на Ердоган беше внесен заради това, че Дьопфнер подкрепи германския комик и тв водещ Ян Бьомерман, който написа сатирично стихотворение за Ердоган. В него турският президент е сравняван със зоофил и педофил, съобщава Deutsche Welle. По искане на турския президент прокуратурата започна разследване. Обидата на чуждестранен лидер е престъпление според чл. 103 от Наказателния кодекс, но за да започне разследване трябваше правителството да даде разрешение. Случаят е различен от иска за обида, който Ердоган е подал срещу германския комик.

Дьопфнер застана на страната на сатирика и определи съставеното от него стихотворение за турския държавен глава като „произведение на изкуството“. В открито писмо, публикувано в неделния брой на вестник Die Welt, мениджърът критикува „реверансите“, които правителството в Берлин прави към Ердоган. В отговор турският лидер се обърна към съда с настояване да се произнесе срещу Дьопфнер, уточнява "Фокус".

Във вторник Административният съд в Кьолн постанови, че изказванията на германския мениджър са направени в рамките на закона и съобразени с действащата в страната свобода на изразяване на мнение. Турският президент обаче може да се обърне към втора инстанция.

В тази връзка фракционният лидер на ГСДП в Бундестага Томас Оперман изрази увереност в правилността на решението на партията си, която отказа да подкрепи инициирането на наказателно производство срещу Ян Бьомерман. Оперман отбеляза иронично, че германският канцлер Ангела Меркел вероятно се безпокои какъв ще бъде следващият иск на Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови