Ревю на ASUS VivoBook 15 (X512UF) – компактен и продуктивен ултрабук за ежедневието

OFFNews 17 юни 2019 в 13:08 3626 0

Често изборът на нов лаптоп се оказва доста труден поради невъзможността да комбинирате желаните параметри при по-ограничен бюджет. В този ред на мисли, най-новото предложение на ASUS - VivoBook 15 може да се окаже удачно и достъпно решение за много взискателни потребители.

Моделът, с който разполагаме за настоящото ревю, е в класа на ултрабук устройствата, които се отличават с компактен корпус и добра производителност. Конкретният модел ASUS VivoBook 15 (X512UF-EJ076) е в сребрист цвят, но освен това са налични още и версии в червен, син и сив цвят. Засега обаче в България са достъпни само сивата и сребристата версия. Като цяло той е със стилен и изчистен дизайн, което ни допада.

Няколко са чертите на модела, които ни направиха най-голямо впечатление докато той беше при нас за тестове. На първо място отличаваме компактните му размери - 357.2 x 230.4 x 19.9 мм, както и теглото от около 1.75 кг.

Както можете да се уверите от това, лаптопът е лек и с нетипични за 15-инчовите модели размери. Това е възможно благодарение на специалния NanoEdge дизайн на дисплея, който се характеризира с тънки странични рамки с дебелина едва 5.7 мм. Тази концепция е налична и в някои други модели на ASUS. Те обаче са значително по-скъпи, докато при VivoBook 15 тя е в един изключително достъпен модел.

Още по-интересно става щом вдигнем капака - тогава корпусът на лаптопа се издига леко в задната си част. Тази екстра, създадена от ASUS, носи името ErgoLift и се състои от специален дизайн на капака и свързващата панта. Чрез тази система се постига по-удобен ъгъл на наклон за продължително писане, а за това допринася и наличието на пълноразмерна клавиатура с ход на клавишите 1.4 мм и опционална подсветка. Както се убедихме сами, при писането на настоящата статия – комбинацията от двете прави писането много по-удобно. Допълнителен ефект от повдигането има и за охлаждащата система, която е ефективна и се справя със задачата си и при по-сериозни натоварвания като видеоигри и мултимедийни приложения.

Машината предлага прилични характеристики, които в конкретния вариант са 15.6” Full HD екран, Intel Core i5 8250U процесор, 8GB RAM, NVIDIA GeForce MX130 (2GB GDDR5) и 1TB HDD. Те са съвсем достатъчни както за ежедневните задачи, така и за някои игри и дори фото обработка. Използвахме множество различни приложения, включително и някои от най-новите видеоигри с високи изисквания за производителност и графика и можем да кажем, че VivoBook 15 се държа много добре при всички тестове.

Една опция, достъпна в модела, е добавяне на SSD, както и преминаване към Core i7 процесор, който ще позволи постигането на още по-висока продуктивност. Наличието на отделна видеокарта е сред плюсовете на този тънък лаптоп, а именно чрез нея можете да отморите с някои гейминг заглавия.

Екранът е ярък и с добра резолюция за размерите си – Full HD. За да можете да се насладите на мултимедийното съдържание като филми и музика е налична звуковата система ASUS SonicMaster, която е комбинация от хардуерни и софтуерни решения за качествен звук през вградените говорители.

Връщайки се към компактните размери на модела, той е доста по-портативен спрямо стандартните предложения с подобна големина на екрана. Освен това вградената батерия дава до цял ден автономност с един заряд, което е допълнително удобство по време на път. Към това добавяме и ефективната технология за бързо зареждане, която работи наистина добре, както и защитата ѝ в дългосрочен план.

Спокойно можем да препоръчаме ASUS VivoBook 15 (X512UF) на всички активни потребители, които имат нужда от компактен продукт с голям дисплей, прилична продуктивност и стилен дизайн. Този ултрабук се справя с лекота с ежедневните задачи и може да бъде полезен спътник както по време на работа, така и за забавления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!