Магистрати се оплакаха на Цацаров: Спецсъдът ще блокира

OFFNews 23 ноември 2017 в 12:33 11216 0

Магистрати се оплакаха на Цацаров: Спецсъдът ще блокира

Магистрати от спецпрокуратурата излязоха с обръщение към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за подобряване на материалната им база. 

Причината е че сградата, в която се помещават спецпрокуратурата и спецсъдът, е изчерпала възможностите си, а в същото време с промени в Наказателно-процесуалния кодекс двете магистратури се натоварват с делата с корупцията по високите етажи на властта. 

Прокурорите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура и техните ръководители отправят искане към Цацаров въпросът за материално-техническа база и кадровата обезпеченост да бъде поставен от него на обсъждане: 

Мотивирани сме на първо място от дълбокото разбиране за това, което българското общество и гражданите очакват от нас, а именно - реални резултати в борбата с организираната престъпност, а вече и с корупцията по високите етажи на властта. Осъзнаваме, че това няма как да се случи при липса на сътрудничество между институциите и органите на съдебната власт.

От напрежението в системата интерес има само престъпността, смятат прокурорите. В същото време има очаквания към българския съд, който обаче работи при "ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми". Прокурорите заявяват също, че проблемите на съдиите от спесъда рефлектират и върху тяхната работа, а оттам и на "цялостното остро усещане за несправедливост в българското общество".

Прокурорите оценяват намесата на Цацаров, който веднага след промените в НПК, е съдействал за увеличаване на състава на магистратите и съдебните служители. Не така обаче стоял въпросът по отношение на Специализирания наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд.

"Към момента работещите в специализираните органи магистрати и съдебни служители се помещават в една и съща сграда, която освен от тях се използва също и от служителите и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Въпреки напълно усвоената площ на сградата, нейният капацитет многократно е превишен. Към момента, без каквото и да е преувеличение, крайно лошите материално-битови условия създават предпоставки за неспазване дори на минималните изисквания към здравословните и безопасни условия на труд", се посочва в обръщението.

Според него в момента сградата не съответства на обема на работа на специализираните съдилища и прокуратури, а кабинетите на магистратите не съответстват на изискванията за квадратура на работното място.

В него се посочва също, че в сградата на съда единствено четири зали са приспособени за провеждане на открити съдебни заседания, а архитектурата на сградата не позволява тя да бъде преустроена. 

Според прокурорите има реална опасност от блокиране работата на съда: 

Наред с проблемите по сградния фонд и материалната осигуреност, налице е и необезпечаване с необходимия кадрови състав /магистрати и съдебни служители в СпНС и АпСпНС/. Към датата на влизане в сила на измененията на процесуалния закон в СпНС са налице 18 заети щатни длъжности за съдии.

Очевидно не се очаква скорошно решение по отношение на щатната численост. Мнението ни е, че подобен подход не държи сметка за негативния ефект, който би имал не само върху дейността на СпНС, но и върху цялостната дейност на специализираните органи и обществените очаквания към работата им.

Прокурорите обясняват, че в съда постъпват много и големи по обем дела и искания за разрешаване и одобряване на извършените действия по разследване. 

В същото време спецпрокуратурата задържа най-голям брой лица в страната, който обаче нараснал 3.5 пъти от 2016 г. досега.

"Всичко това идва да покаже, че наред с рутинната дейност по разглеждане на пренесените в съдебна фаза наказателни производства, съдиите от СпНС извършват и дейност, която макар и свойствена за всеки първоинстанционен съд, в този случай е в безпрецедентен обем. Това довежда в нередки случай до създаване на условия за поставяне под съмнение ефективното извършване на разследване, тъй като евентуално забавеното издаване на разрешение за извършване на принудителни действия по разследването – макар и обосновано от обективна невъзможност, каквато е прекомерната натовареност – не е в държавен и обществен интерес", посочват още прокурорите.

Доста често се налагало съдът да се произнася и в извънработно време, просто защото за следващия ден имало насрочени дела.

Прокурорите се обръщат към Цацаров:

Настоящото обръщение към Вас, цели да изрази призив ЗА СЪДЕЙСТВИЕ на подписалите го магистрати и изпитваната несигурност към бъдещата дейност на специализираните органи на съдебната власт. Макар и осъществяващи различна дейност: прокуратурата – по повдигане и поддържане на обвинение и надзор за законност, а съдът – по правораздаване, и двата органа като част от единната съдебна власт преследват едни и същи цели, а именно защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

Разгледани пред призмата на наказателните дела, тези основни цели се изразяват в стремежа към разкриване на обективната истина, към предоставяне на бързо, качествено, ефективно и справедливо правосъдие.

С оглед гореизложено, Ви апелираме за съдействие от Ваша страна, от страна на ВСС и министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева, за обсъждане и решаване в рамките на законовите възможности по поставените нетърпящи отлагане проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!