България - сред първите въвели иновативен тест за откриване на автоимунни заболявания

OFFNews 01 октомври 2019 в 12:07 4695 0

Снимка Архив

България се нареди сред първите 14 страни в света, които са възприели иновативен подход за тълкуване на резултатите от изследването на антинуклеарните антитела (ANA).

Това стана ясно от изнесени данни по време на традиционния световен научен форум в Дрезден, посветен на имунодиагностиката на автоимунните заболявания. Наличието на ANA обикновено е знак за съществуване на автоимунно заболяване. От правилното им тълкуване обаче зависи да се разбере с точност какво е то и съответно да се започне подходящо лечение.

Методът представлява количествено определяне и анализиране на антинуклеарни антитела чрез имунофлуоресцентен тест. За разлика от други методи, при които резултатите се получават под формата на цифра, тук крайният резултат включва и образ. Различните образи са групирани в 29 типа, като всеки дава конкретна информация.

На базата на тези образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги къде да съсредоточат търсенето си. Подходът може да се използва не само за диагностика, но и като част от превенцията и терапията на автоимунните заболявания.

Това е и причината имунологичните данни от теста и определянето на образите да бъдат широко използвани от Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която е основен център за лекуване на ревматични автоимунни заболявания у нас.

„Това е нов подход, революционен, който върши повече работа в диагностиката и дава повече информация. При нас подходът е въведен още преди две години. Българската асоциация по клинична имунология го прие като национален консенсус. За използването му е необходима специална подготовка от лекарите “, обясни проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Страните с национален консенсус за ANA

Тестът ANA е за основни антитела в серума, насочени към собствените тъкани на тялото. Заболяванията, при които могат да се установи наличието им са ревматоиден артрит, системен лупус, системна склероза, различните видове васкулити, склеродермия, дерматомиозит,полимиозит, синдром на Сьогрен, тиреоидит на Хашимото, белодробна фиброза, някои форми на захарен диабет, първична билиарна цироза, автоимунен хепатит, глумеронефрити, инфекции, злокачествени заболявания и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!