Българите от Ухан са с отрицателни тестове за коронавируса

OFFNews 03 февруари 2020 в 08:51 1615 0

Снимка ВМА

Двамата българи, които се прибраха снощи от китайския град Ухан, са минали тестовете за коронавирус във ВМА и те са отрицателни.

Това обяви доц. Георги Попов, началник катедра „Инфекциозни болести” в болницата.

Оттам уверяват, че за момента няма основания за паника.

Приетите мъж и жена са в добро състояние, но ще останат под наблюдение. Настанени са в помещения с контролиран достъп, с отрицателно налягане и хепа филтри, за да не се допусне заразяване на околното пространство. В средния инкубационен период ще им бъде направен нов тест срещу евентуални лъжливоотрицателни проби, тъй като съществува възможност да са се заразили по време на полета, поясни доц. Попов.

Разпоредените в края на миналата седмица мерки за недопускане на коронавируса в България са в сила, а ако се налага, ще бъдат разпоредени още, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му потокът от хора, които пътуват, е силно намалял. Днес Европейският център по контрол на заболяванията ще съобщи новите данни за коронавируса и разпространението му.

Термоконтролът на летище София не е прекъсвал, съобщи доц. Кунчев. Проверки се правят на летищата във Варна и Бургас. Това ще продължи до второ нареждане. "Важно е системата на здравеопазване да е в състояние да хване навреме такива случаи и да ги изолира", каза още той и уточни, че неизвестните за вируса са много. Все още не се знае кой е резервоарът на заболяването или кой е животинският вид, от който е тръгнала заразата.

Според д-р Кунчев вирусът променя начина си на разпространение и вече може да се предава по въздушно-капков път. Последните данни сочат, че се предава и по контактно-битов път.

„Има данни за сравнително успешно лечение в Тайланд, но всичко е на ранен етап”, добави той.

Четири нови случая на заразяване с вирус 2019-nCoV са потвърдени в Южна Корея, предаде ТАСС. С това общият брой на заболелите е 11.

19 са страните, в които има заразени - освен Китай това са Австралия, Виетнам, Индия, Камбоджа, Канада, Малайзия, Непал, ОАЕ, Южна Корея, Сингапур, САЩ, Тайланд, Филипини, Финландия, Франция, Германия, Шри Ланка и Япония. 

Броят на жертвите в Китай достигна 361 души. Той надвиши този на загиналите 349 души в Китай от ТОРС през 2002 г. 17 200 са заразени с болестта в страната, съобщиха от китайската Национална здравна комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!