Български пациенти получават възможност за ранна диагностика на редки болести

Вероника Шербанова 29 юни 2017 в 14:00 2355 0

Българските пациенти ще имат възможност да се изследват за всички редки заболявания със 100% точност, обещават от Университетска болница "Св. Иван Рилски". 

Болницата сключи договор с Centrogene - световен лидер в областта на генетичната диагностика на редките заболявания.

След сключения договор "Св. Иван Рилски" ще има възможност да предлага над 6000 вида ДНК-тестове, резултатите от които ще са готови до две седмици. 

Лабораторията ще открива дали има в генетичния код, какъв е проблемът, както и информация от огромната база данни за хора по света, които имат същия проблем, как са лекувани и с какъв резултат. Така резултатите от изследването ще помагат за поставяне на диагноза и назначаване на точното лечение за пациента. 

Пациентите ще могат да бъдат преглеждани в болницата, откъдето след прегледа ще бъдат насочвани за определен пакет изследвания, ще им бъде вземана кръв - 5 капки, която ще бъде изпращана за анализ. 

Резултатите ще пристигат отново в болницата, където ще бъде направена повторна консултация, за да бъдат обяснени резултатите на пациента и ще му бъде назначено лечение. С болницата ще могат да работят всички български лекари, увериха от лечебното заведение. 

Цените ще са в зависимост от самото изследване, като това ще са стандартните цени за Източна Европа и няма да са натоварени допълнително, обясни директорът на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

Всички цени ще бъдат качени на сайта на болницата до 15 юли, като те ще започват от около 400 лева. 

По думите му обаче най-скъпото изследване - за пълен генотип, ще е от порядъка на 12 500 лева, като то ще касае фамилна диагноза - ако изследването се прави на дете, в пакета ще бъде включено още изследване на брат/сестра, както и изследване на родителите.

Изследването ще дава и информация за това как лечението ще повлияе на пациента, преди да го е започнал. Така ако има избор между няколко терапии, ще се знае предварително коя ще му повлияе, което би спестило много разходи на Здравната каса, коментира още д-р Дечев.  

"Това е уникална възможност за ранна диагностика и профилактика на всички заболявания, което улеснява и съкращава процеса на лечение. Не по малко важно е, че поемането на разходите или на част от тях за генетични тестове от страна на здравната система, би спестило милиони левове в бъдеще и ще намали усложненията при диагностициране и лечение. Надяваме се и това да стане, когато докажем на практика ефективността на метода", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!