Близо 40 медицински сестри от пловдивската болница "Св. Мина" подадоха оставки

OFFNews 08 януари 2019 в 16:54 5682 0

Близо 40 медицински сестри от пловдивската болница "Св. Мина" подадоха едномесечно предизвестие за напускане на работа. 

Причината е в ниските заплати в болницата. 

След увеличаването на минималната работна заплата от ръководството на болницата са предложили увеличаване на заплатите на сестрите от 540 на 600 лева. Така заплатата им почти ще се изравни с тази на санитарите, която става 560 лева. 

Медицинските сестри настояват за заплата от 700 лева. От болницата обаче обясняват, че тази сума е непосилна в рамките на парите, които лечебното заведение получава от Здравната каса. 

Заявление за напускане са подали работещите в трите основни отделения – хирургия, кардиология и детското отделение, обясни пред Радио Пловдив Флора Димитрова от синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в болницата. 

По думите ѝ основният проблем идва от "отказа на НЗОК да актуализира лимита на болницата, който е крайно недостатъчен да посрещне нуждите на управителя да увеличи заплатите на медицинските специалисти".

"Заплатата е с 40 лева по-висока от тази на санитарката. Смятаме, че това е много унизително", коментира тя.

Управителят на болницата д-р Генади Странджев обяви, че за момента няма опасност болницата да остане без медицински специалисти, които по думите му в момента са 90. 

Той се надява в рамките на следващия месец - преди изтичането на срока за предизвестията на медицинските сестри, да получи съдействие от Община Пловдив, която е принципал на лечебното заведение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!