Какво е длъжен да ни осигури шефът при екстремно горещо време

OFFNews 02 юли 2019 в 09:55 14902 0

Снимка Pixabay

Какво е длъжен да осигури шефът на служителите си при опасно горещо време, за да гарантира безопасността им?

Напомняне за изискванията отправи Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с оглед изключително високите температури в страната.

Мерките могат да бъдат технически или организационни. Първите гарантират намаляване на температурата в помещенията, а вторите могат да включват повече почивки, промяна на работното време с цел избягване на труда в часовете с най-високи температури, промяна на вида работа и др.

Конкретно те са разписани в Наредбата за за минималните изисквания за микроклимата на работните места от 2014 г., важат при обявяване на оранжев или червен предупредителен код за горещо време от Националния институт по метеорология и хидрология, и включват следните изисквания:

- организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност;

- създаване на подходяща организация на работните места;

- колективни средства за защита при работа на открито, особено при риск от слънчев/топлинен удар;

- подходящо работно облекло;

- места за почивка с условия за възстановяване;

- осигуряване на достатъчно количество питейна вода;

- наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито, на изолирани работни места;

- долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

При работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има изключения. При много високи температури навън в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса. Работодателите са длъжни да осигуряват разхладителни напитки за своите работници и служители.

Резултатите от проверките на Инспекцията показват, че обикновено сигнали за работа при високи или ниски температури се подават от работещи на закрито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!