Миенето на сурово птиче месо е опасно

OFFNews 22 август 2019 в 14:45 7237 0

Снимка Pixabay

Министерството на земеделието на САЩ предупреди домакините и готвачите в заведенията за хранене, да спрат да мият птичето месо, преди готвене. Предупреждението е публикувано на правителствения сайт.

Миенето на сурови птици не само е безполезно, но и опасно, и увеличава риска от отравяне, твърдят представители на Департамента по здравеопазване.

Изследване е показало, че студената вода не убива салмонелата и кампилобактериите, а микроорганизмите попадат върху съдовете, продуктите и готварските прибори.

В 25% от случаите, при миене на сурово птиче месо, са били открити бактерии върху повърхности в радиус от един квадратен метър. Салмонелата била открита върху врата на хладилник, кутии с подправки, продукти и салати.

Тази бактерия е причинител на салмонелозата. Болестта започва внезапно с треска, висока температура, гадене, повръщане и стомашно-чревно разстройство (диария). Човек изпитва остра коремна болка, главоболие и мускулна треска. Тялото се обезводнява. Подобни са симптомите и при кампилобактериозата, причинена от кампилобактерии. Обикновено заразата се предава при контакт със сурово месо. 

Единственият начин да бъдат убити бактериите в птичето месо е продължителната термична обработка при най-малко 74 градуса по Целзий, се казва в съобщението на специалистите.

От Министерството на земеделието на САЩ припомнят, че суровите продукти, трябва да бъдат съхранявани отделно от останалата храна при готвене, а съдовете и ръцете трябва да се мият по-често.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!