Отлагат офертите за търга на детската болница

OFFNews 21 август 2019 в 11:45 1296 0

Снимка Архив

Отварянето на офертите по обществената поръчка за изграждане на Национална детска болница, което беше насрочено за днес 21 август, се отлага за 12 септември. Това става ясно от решение на здравния министър Кирил Ананиев.

Решението е от 26 юли и не е следствие от жалбите подадени в Комисията за защита на конкуренцията, които са постъпили по-късно на 6 август. Променя се и срокът, до който участниците могат да подават своите предложения – до 11 часа на 11 септември.

Министерството внесе и някои промени в изискванията към участниците. В първоначалния вариант към потенциалните кандидати е имало условие през последните 5 години от подаване на офертата да са извършили поне една сходна дейност като строителство на жилищна сграда от поне 8 етажа. В променения вариант обаче се уточнява, че опитът на участниците трябва да е свързан конкретно със строителство на лечебно заведение.

Междувременно от на Камарата на архитектите и от фирма „ВДХ" постъпиха две жалби срещу обществената поръчка, като за втората стана ясно, че е отхвърлена. Според Камарата на архитектите и Камерата на инженерите избраната за строителство сграда, на територията на „Александровска болница", не отговаря на изисквания за качество и безопасност.

В мотивите на експертите се посочва, че в обявената обществена поръчка липсва изискване за изготвяне на основни проектни части, свързани с функционирането на сградата. В резултат ще се наложи да се предвидят допълнителни средства за изграждане на жизненоважните за една болница системи, за да може тя да функционира.

В отговор на критиките МЗ обясни, че всички изисквания по Закона за обществените поръчки са спазени. Ведомството ще обяви допълнителен търг за строителен надзор по време на строителния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!